Ny socialtjänstlag - samtal med socialtjänstministern

""

Nu har den nya socialtjänstlagen äntligen pressenterats. Men vad innebär den för våra medlemmar, för socialtjänsten och dess brukare? 

I detta avsnitt samtalar Fredrik Hjulström med socialtjänstministern Camilla Waltersson Grönvall (M) om hur den nya lagen kommer att fungera i praktiken - vad som fortsatt saknas och vad som krävs för att fullfölja omställningen av socialtjänsten.

Den nya socialtjänstlagen 1 juli 2025

Den 4 juli 2024 fattade regeringen beslut om en lagrådsremiss om den nya socialtjänstlagen. En lagrådsremiss är ett utkast till lag som skickas till lagrådet för att de ska yttra sig över förslaget.  I lagrådsremissen kan du läsa och få en bild av vad utredningen föreslagit, vad remissinstanserna tyckt och slutligen varför regeringen lämnar de förslag den lämnar. Lagrådet granskar förslaget och kontrollerar bland annat hur det förhåller sig till grundlagarna och rättssäkerheten, att lagen tillgodoser de syften som lagen anger samt de problem som lagrådet ser kan uppstå vid tillämpningen av lagen.

Efter att lagrådet har lämnat sina synpunkter kommer regeringen att bearbeta dem och ta fram en proposition. Propositionen är ett färdigt förslag till lag som sedan skickas till riksdagen för beslut. Riksdagen kommer troligen att fatta beslut om den nya socialtjänstlagen någon gång under november-december 2024. Lagen är tänkt att träda i kraft den 1 juli 2025.

Du hittar lagrådsremissen här:

Lagrådsremiss En förebyggande socialtjänstlag – för ökade rättigheter, skyldigheter och möjligheter - Regeringen.se

Grunden för lagrådsremissen hittar du här:

Hållbar socialtjänst – En ny socialtjänstlag - Regeringen.se

Ju förr desto bättre – vägar till en förebyggande socialtjänst - Regeringen.se