Stöd till kampen för kollektivavtal på Tesla

Akademikerförbundet SSR:s avtalsråd med delegater från hela landet har träffats för att slå fast ramarna för våra krav i avtalsförhandlingar för lön och villkor för anställda i kommuner och regioner inför avtalsförhandlingarna 2024. Akademikerförbundet SSR:s avtalsråd står bakom IF Metalls kamp för kollektivavtal på Tesla Sverige. Det är en avgörande för hela den svenska arbetsmarknaden på lång sikt.

Vi ser nu att Tesla ägnar sig nu åt strejkbryteri, något vi trodde tillhörde 30-talet i Sverige.

I Sverige kör vi med kollektivavtal. Vill man som stort företag verka i Sverige så måste man anpassa sig till svenska villkor. Det finns ingen lag som reglerar minimilöner eller villkor och företag måste inte teckna kollektivavtal men vi som fackföreningar och våra medlemmar har mycket starka möjligheter att kräva kollektivavtal genom strejk och sympatiåtgärder.

Alternativet till kollektivavtal är sämre. Andra länder i Europa har fler strejkdagar, sämre villkor och i stället lagstiftning som reglerar det vi anpassar för varje bransch i kollektivavtal. Det har gjort Sverige framgångsrikt i över 100 år.

Sverige ska även i framtiden konkurrera med kunskap. Inte lägre löner och sämre villkor.

Kampen för kollektivavtal på Tesla är avgörande för hela den svenska modellen och ska ha hela fackföreningsrörelsens samlade stöd. En seger på Tesla kommer vara bra för alla som arbetar i Sverige och för företagen.