Strejken avblåst på Klarna

Ikväll har Klarna efter strejkhot från Sveriges Ingenjörer, Unionen, Akademikerförbundet SSR, DIK och Naturvetarna tecknat kollektivavtal. Detta innebär att vi uppnått vårt mål med strejkvarslet och drar därför tillbaka den aviserade strejken som för Akademikerförbundet SSR:s del skulle ha brutit ut onsdag 8:e november klockan 12:00.

— Denna framgång visar att den svenska modellen levererar och att vi är starka när vi står eniga i konflikter. Kollektivavtal är en förutsättning för att upprätthålla goda arbetsvillkor i Sverige. Nu finns goda förutsättningar för att techbranschen som helhet får tryggare arbetsvillkor, säger Heike Erkers, ordförande Akademikerförbundet SSR. 

Efter att flera fackförbund varslat om strejk och var redo att under nästa vecka ha total arbetsnedläggelse för alla medlemmar valde Klarna att återvända till förhandlingsbordet och acceptera medlarnas bud. Förhandlande parter enades sent under fredagskvällen om att Klarna Bank AB från den 1 januari 2024 ska omfattas av det så kallade Bankavtalet (BAO). 

— Vi hoppas att denna framgång kan få fler företag att teckna kollektivavtal. IF-Metall och flera fackförbund för nu en liknande kamp för kollektivavtal med Tesla. Att Klarna nu ser värdet av kollektivavtal visar att svensk arbetsmarknad fungerar bäst när det är tydliga spelregler för alla, säger Markus Furuberg, förhandlingschef Akademikerförbundet SSR. 

Med kollektivavtalet som nu tecknas kommer anställda på Klarna ha rätt att organisera sig på arbetsplatsen och få vara med och påverka i frågor som rör villkor, förmåner och omorganisationer. För frågor om det nya kollektivavtalet hänvisar vi till Sveriges Ingenjörer.