Sverige behöver en beredskapsskatt!

I en ny opinionsundersökning gjord av Verian beställd av Akademikerförbundet SSR framkommer att svenska folkets vilja att betala skatt ökat, under förutsättning att intäkterna riktat går till att finansiera välfärden, försvaret och att bekämpa gängen. I en debattartikel på Expressens debattsida argumenterar Akademikerförbundet SSR för att införa en beredskapsskatt.

– Vi behöver en beredskapsskatt! Annars kommer utbyggnaden av försvaret göra att det inte finns tillräckligt med resurser för att bekämpa gängen eller att rädda välfärden från nedskärningar, säger Heike Erkers ordförande Akademikerförbundet SSR.

Undersökningen av Verian/Kantar i en Sifo-panel visar att:

  1. Svenska folket kan tänka sig höjd skatt.
  2. Hälften av svenskarna vill se höjd skatt för den som har en årsinkomst över en miljon.
  3. Starkt stöd i befolkningen för en tillfällig skattehöjning för att finansiera försvaret utan att tränga undan välfärden. (Starkare bland Tidö-väljare än bland oppositionen).
  4. Svenska folket kan tänka sig att tillfälligt höja skatten, om den öronmärks för att bekämpa gängkriminalitet.

    – Behovet av en stark stat är större än på länge och vi står inför stora utgiftsökningar på flera områden. Samtidigt varslas det i välfärden i både kommuner och regioner. Vi behöver införa en beredsskapsskatt och satsa de pengarna där behoven finns, säger Simon Vinge chefsekonom Akademikerförbundet SSR.

Ska Sverige lyckas stoppa gängvåldet och öka försvarsanslagen utan att vi får sämre välfärd krävs en beredskapsskatt i nästa budget. Regeringen måste sluta skära i välfärden. Att skylla åtstramningspolitiken för den offentliga sektorn på inflationen var ett svepskäl redan från början. När inflationen är under kontroll har de inga rökridåer kvar.

Ta del av hela undersökningen här: