Vad händer i avtalsrörelsen för kommun och region?

Leende kvinna

Under en avtalsrörelse förhandlar vi med arbetsgivare för att din lön och dina villkor ska bli så bra som möjligt. Många av de nya avtalen på svensk arbetsmarknad är klara – men kommun- och regionsektorn blir inte klart förrän i vår – och där är förberedelserna nu i full gång. Men hur går avtalsrörelsen egentligen till och hur kan du som medlem påverka?

Förberedelserna inför avtal 2024 är i full gång. En övervägande del av avtalen på svensk arbetsmarknad är klara, framför allt inom privat sektor men också statlig sektor. Det så kallade industrimärket är satt till 7,4 procent över två år som övriga på arbetsmarknaden följt i sina avtal. Förbundets största avtalsområde med kommun- och regionsektorn går ut och ska nu förnyas och omförhandlas, ett nytt löneavtal och villkorsavtal ska stå klart 1 april 2024.

Insamlingsfas inför avtalsråd

Vi är nu i insamlingsfasen vilket innebär att vi samlar in förslag på avtalsförbättringar inför förbundets avtalsråd som hålls den 24 november. Avtalsrådet är förbundets och förtroendevaldas gemensamma dialogplattform att formulera en sammanhållen inriktning inför kommande avtalsförhandlingar. Förbundet överlämnar sina avtalsyrkande den 15 december för att sedan starta upp förhandlingarna efter årsskiftet, förhandlingarna håller på under våren tills vi har ett avtal klart i början på april.

Så kan du påverka avtalsrörelsen

Fortfarande finns möjlighet för dig att påverka. Har du förslag kopplat till löneavtalet eller villkorsavtalet, lämna ditt förslag till din lokalfackliga representant på orten eller till din distriktsförening. På avtalsrådet företräds våra medlemmars syn av representanter från distriktsföreningen i din region. Det finns också en direkt väg in att skicka förslag.

Skicka förslag och synpunkter till avtal24@akademssr.se

Vad kan vi förvänta oss för viktiga frågor?

Kompetensbristen på arbetsmarknaden är stor och inte minst inom välfärdssektorn där det finns ett skriande behov. För att klara utmaningarna att rekrytera och behålla personal behövs åtgärder i både lön- och villkorsavtal. Lön ska motivera, belöna skicklighet och utveckling. Vi behöver konkurrenskraftiga villkor som investerar i medarbetaren, attraherar och möjliggör kompetens- och karriärutveckling – men också en bra och säker arbetsmiljö.

Vi kommer säkert mötas av arbetsgivare som uttalar underskott och svårt ekonomiskt läge så det kommer absolut bli en tuff avtalsrörelse. Största hotet mot välfärden är personalbristen, läget är akut så vi kan inte vänta på bättre tider. Det var fyra år sedan vi var i avtalsrörelse sist på KR-sektorn, det är nu vi måste rusta med rätt investeringar i rätt tid.

Lars-Erik Ekbäck Eriksson, avtalssekreterare Akademikerförbundet SSR

Vill du veta mer?

På den här sidan samlar vi information om avtalsrörelsen 2024 för kommun- och regionsektorn, både för dig som är medlem i förbundet och förtroendevald.