Vi måste ta ett omtag om vår syn på arbetsmarknaden

Idag presenterade socialdemokratin en rapport om hur sprickorna i arbetslivet blir allt fler och djupare. Samhällsvetarpodden pratar med Annika Strandhäll, som är s-riksdagsledamot, men också sammankallande i den arbetsgrupp som ska formulera socialdemokratins framtida arbetsmarknadspolitik.

När vi möter Annika Strandhäll, kommer hon direkt från en presskonferens. Det är bråda dagar i en viktig fråga. Hon tycker att det finns anledning för socialdemokratin att vara självkritisk i vissa delar rörande såväl arbetsmarknadspolitiken som i politiken rörande våra trygghetssystem. Hon beskriver att, trots att vi är ett land med stora förutsättningar, ser vi hur inkomstskillnaderna ökar, hur arbetsvillkoren blir alltmer pressade och anställningsvillkoren alltmer otrygga. Det finns en tudelning på arbetsmarknaden som slår hårt inte minst mot kvinnor, yngre, personer med kortare utbildningar och utrikes födda.

Lyssna på podden som pratar om vad vi behöver göra på arbetsmarknaden, men också i sjukförsäkring och a-kassa och hur vi ska få en arbetsmarknadspolitik som hjälper dem som står långt ifrån arbetsmarknaden. Något arbetsmarknadspolitiken idag inte har rätt verktyg för.

Men Annika är övertygad om att trenden med den tudelade arbetsmarkanden går att vända. Politiken måste ta ett omtag, och räcka ut en hand till arbetsmarknadens parter för att få till ett arbetsliv som är hållbart och utvecklande för alla.

Allt detta i veckans Samhällsvetarpodd där förbundets samhällspolitiska chef Ursula Berge ställer frågorna för Akademikerförbundet SSR.