Sympatistrejk på Klarna

Akademikerförbundet SSR har beslutat att i sympati med fackförbunden Unionen och Sveriges Ingenjörer varsla om stridsåtgärder mot Klarna Bank AB. Om parterna inte kommer överens om ett nytt kollektivavtal så kommer även Akademikerförbundet SSR:s medlemmar på Klarna att omfattas av stridsåtgärder och total arbetsnedläggelse.

— Om Sverige på allvar ska konkurrera med kompetens och en växande tech-bransch måste också de anställda ha samma trygghet och rätt till både goda arbetsvillkor och inflytande. Då krävs kollektivavtal, säger Heike Erkers ordförande Akademikerförbundet SSR. 

Efter månader av förhandlingar har Sveriges Ingenjörer och Unionen meddelat att de varslat om konfliktåtgärder mot Klarna Bank AB efter avbrutna förhandlingar. Sveriges Ingenjörer har därefter bett om sympatiåtgärder. Skulle Sveriges ingenjörer kommer överens med Klarna Bank AB om ett nytt kollektivavtal så kommer dessa villkor även att omfatta Akademikerförbundet SSR:s medlemmar. 

— Kollektivavtal är grunden för trygga jobb och bra villkor i Sverige. Vi kommer att stötta våra medlemmar och de förhandlande fackförbunden tills ett kollektivavtal har slutits, säger Markus Furuberg, förhandlingschef Akademikerförbundet SSR. 

Den svenska modellen bygger på att anställda omfattas av kollektivavtal. Stora företag kan inte stå utanför; då kommer hela branscher i förlängningen ha sämre arbetsvillkor och de anställda mindre inflytande över sin arbetsmiljö än på arbetsmarknaden i stort. De fackliga organisationerna är beredda att ta sitt ansvar för en fungerande arbetsmarknad, nu måste även Klarna ta sitt ansvar. 

Medlingsinstitutet kommer att utse opartiska förhandlare som beslutar om nästa steg. Om inte annat meddelas eller om parterna inte lyckas komma vidare i förhandlingarna, så träder Unionen och Sveriges Ingenjörers strejk i kraft tisdagen den 7 november 2023 kl. 10.30. Akademikerförbundet SSR:s sympativarsel och strejk träder i kraft den 8 november 2023 klockan 12:00 förutsatt att överenskommelse ej har träffats.