Varför facket när jag studerar?

Ett medlemskap i Akademikerförbundet SSR ger dig trygghet och utveckling. Med oss kommer du närmare arbetslivet. 

Akademikerförbundet SSR är ett fackförbund, men vi är också ett professionsförbund. Det innebär att vi arbetar aktivt tillsammans med att höja statusen på din akademiska utbildning och kompetens för att du ska få ett tryggare arbetsliv, högre lön och schysst karriär. Din kompetens är värdefull och vi tycker att du ska värderas därefter på arbetsmarknaden.

Med 72 500 medlemmar har Akademikerförbundet SSR kraften att påverka Sverige att bli mer öppet, jämställt och jämlikt.

Trygghet i studier och på ditt framtida jobb

Många nyexaminerade har inledningsvis osäkra jobb och löper en större risk att hamna i kläm i samband med nedskärningar och omstruktureringar. Då känns det skönt att ha någon att vända sig till i frågor om anställningar och arbetsrättsliga regler.

Som studentmedlem samlar du kvalifikationstid till vår inkomstförsäkring som ingår i medlemskapet. Den kompletterar a-kassan upp till 80 procent av din lön. Kom ihåg att du måste vara med i a-kassan för att kunna få ersättning från inkomstförsäkringen. Läs mer om hur a-kassan fungerar för studenter hos Akademikernas a-kassa

I medlemskapet ingår också samtalsstöd och en olycksfallsförsäkring helt kostnadsfritt om du är under 45 år. Dessutom ingår fler förmåner som du kan läsa om här.

Det värderingsdrivna förbundet

Akademikerförbundet SSR är ett fack- och professionsförbund som tror på en jämställd och trygg arbetsmarknad, där konkurrensen om jobben avgörs av kompetens och inte vem som är beredd att ta lägst lön. Därför driver vi inte bara frågor som rör våra medlemsgrupper, vi driver politiska frågor som rör hela samhället.

Vi har flertalet poddar som tar upp samhällsaktuella ämnen, och har även drivit kampanjer om t.ex. lika lön för lika arbete och en mer generös och schysst arbetskraftsinvandring. Vi har också en internationell solidaritetsfond och deltar i Stockholm Pride!

Vi är en resurs i din karriär

Vi ger dig individuell service som stöd i din karriär. Vi granskar ditt CV och LinkedIn-profil, du kan göra en simulerad anställningsintervju och våra professionsombudsmän har stenkoll på din framtida arbetsmarknad. Läs mer om vårt stöd här.

Akademikerförbundet SSR finns på hela arbetsmarknaden, i såväl privat som offentlig sektor, med medlemmar i positioner från trainee till högre chef och egenföretagare. Därför slipper du krånglet med att byta fackförbund bara för att du byter jobb. Ditt studentmedlemskap är giltigt ända fram till din examen, och de två första åren som yrkesverksam medlem får du dessutom reducerad medlemsavgift till 135 de två första åren.

Bli studentmedlem nu

Läs även

Allt det här får du som studentmedlem

Som studentmedlem har du tillgång till en mängd förmåner – från karriärrådgivning och intressanta workshops till försäkringar och hjälp med ditt CV.

Läs mer

Hjälp på vägen till karriären

Våra tjänster hjälper dig på din väg till yrkeslivet. Låt våra experter granska din CV och LinkedIn-profil, boka en karriärrådgivning eller träna inför anställningsintervjun.

Läs mer

Arbeta och leva utomlands

All information du behöver för att arbeta och leva utomlands finns nu samlad på ett ställe.

Läs mer