Jobbintervju med gammal vän ingen räkmacka

Världen är liten och arbetsmarkanden likaså. Vid något tillfälle i din karriär när du ska på anställningsintervju kommer det kanske sitta en gammal vän på andra sidan bordet och fundera på om hen vill bli din framtida chef. Tidningen Forbes har tagit fram några råd för att bäst hantera situationen.

1.Tänk på att din vän antagligen inte är den enda beslutsfattaren. Högre chef och personalavdelning behöver också övertygas. Anpassa vad du säger därefter.

2. Låtsas som om ni inte kände varandra. Inte bokstavligt alltså. Men utgå inte från att din vän redan vet allt om dig. Berätta om dina erfarenheter, kompetenser och prestationer.

3. Tro inte att du kan glida in på en räkmacka. Din vän känner dina svagheter och kan mycket väl fråga om dem. Dessutom tar hen en risk att anställa dig. Dina framtida misstag kommer att kasta en skugga över henne själv och öppna upp för anklageler som vänskapskorruption.

4. Utnyttja ditt nätverk. På grund av er vänskap överlappar det antagligen din framtida chefs. Skaffa därigenom kunskap om jobbet och uppgifterna.

5. Besvara de osagda frågorna. Er relation innebär minst tre orosmoment för din vän: Kan du ta order och kritik? Kommer du att utnyttja gamla förtroenden när det passar dig? Kommer vänskapen att ta slut om hen väljer någon annan?