Akademikern

Jämför din lön

Jämför din lön

Är det bra eller dåligt?

Det beror såklart på. En mängd faktorer avgör lönen – dina arbetsuppgifter, din erfarenhet, din kompetens och dina prestationer spelar roll, liksom hur arbetsmarkanden ser ut i din del av landet.

Ta reda på mer

Du som är medlem får hela bilden i Saco Lönesök, där kan du enkelt ta fram detaljerad lönestatistik som är relevant för just dig. Du kan bland annat söka på ålder, examensår, utbildningar, yrke, befattning, sektor och län.

Förbered dig inför lönesamtalet

Kolla in våra filmer om lön och läs våra tips och råd inför ditt lönesamtal.

Vill du ha personlig lönerådgivning?

Du som är medlem kan alltid få lönerådgivning från våra experter på SSR Direkt.

Fem vägar till högre lön

1. Gör en karriärplanering. Vilken sektor och vilken inriktning inom ditt yrkesområde och utbildningsområde betalar bäst just nu? Hur ser ingångslön och slutlön ut i respektive yrke? Ta hjälp av SSR Direkt – vi kan frågorna! Kartlägg också dina egna kunskaper, färdigheter och erfarenheter. Var är din kompetens användningsbar?

2. När du är på väg att få nytt jobb: Löneförhandla så sent som möjligt i rekryteringsprocessen. Förbered dig genom att sätta mål och smärtgräns. Det lönar sig att komma in på en bra lön eftersom möjligheterna till korrigeringar i efterhand brukar vara begränsade.

3. Ta reda på vad som värderas i verksamheten och vad chefen vill se för resultat. Prata regelbundet med din chef och stäm av att du är inne på rätt spår och synliggör dina resultat och din kompetens. Vänta inte till det årliga lönesamtalet.

4. Identifiera ansvarsområden och karriärvägar på jobbet. Vad finns det för specialområden? Vägar till en chefsbefattning? Prata regelbundet med din chef och visa att du vill ta mer ansvar och utvecklas i jobbet. Se till att nya ansvarsområden kommer med ett lönepåslag eller ett bindande löfte om höjning i nästa löneöversyn.

5. Byt jobb! Ett effektivt sätt att få upp lönen är att då och då byta jobb.