Dagens ETC: "Ren högerpopulism"

Dagens ETC

Jublar över "nettoutvandring" - men oklart om fler lämnar. Kritiken mot regeringen: "Ren högerpopulism"

Dagens ETC 240818

Fler utvandrar än invandrar - och det är bra. Så löd budskapet från migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) i veckan. Men om Sverige verkligen blivit ett utvandringsland är högst oklart. Bakom siffrorna döljer sig rensningar i folkbokföringsregistret. - Det är ren högerpopulism de håller på med, säger Ursula Berge, samhällspolitisk chef på Akademikerförbundet SSR.

Läs hela artikeln hos Dagens ETC eller här nedan.

Stoltheten hos migrationsministern gick inte att ta miste på när hon i måndags bjöd in till pressträff.
- Det gör skillnad vilken regering som styr Sverige, sa Maria Malmer Stenergard.
Sedan kom nyheten: För första gången sedan 1973 är Sverige ett nettoutvandringsland, det vill säga fler människor utvandrar än invandrar. Åtminstone enligt preliminära siffror från Statistiska centralbyrån för årets första fem månader som visar en nettoutvandring på 5 700 personer.
Men att fler människor verkligen flyttar från än till Sverige finns det knappast täckning för att påstå. Migrationsministern nämnde själv på pressträffen att Skatteverket ifjol fick i uppdrag att intensifiera arbetet med att rensa registren på personer som bor utomlands och är felaktigt folkbokförda i Sverige. Hittills i år har 17 707 personer rensats från folkbokföringen utan att de själva anmält att de flyttat från Sverige. Under hela 2022 - innan Skatteverket fick det riktade uppdraget från regeringen - rensade Skatteverket ut färre än 6 000 personer.

Alla är inte glada
Det går inte att veta när de personer som rensats från registren faktiskt lämnat landet, men klart är att de siffror på nettoutvandring som migrationsministern presenterat inte bevisar att fler personer nu faktiskt flyttar från Sverige än till.
Korrekt eller inte - alla tycker inte att nettoutvandring är något att sträva efter. Ursula Berge, samhällspolitisk chef på Akademikerförbundet SSR är en av de debattörer som reagerat mot migrationsministerns glädje över siffrorna. Att beskriva nettoutvandring som positivt är obegripligt, anser hon. Hon pekar på att andelen i arbetsför ålder minskar i Sverige. Fler går i pension än som inträder i vuxenlivet. Rekordlågt barnafödande borgar för att utvecklingen kommer att fortsätta.
- Man kan tro att man kan lösa det med AI eller att varenda arbetslös får jobb. Men arbetsmarknaden fungerar inte så. Det är bara invandring som dämpar den negativa demografiutveckling vi har idag, Det går inte att föda fram välutbildade tjugofemåringar, säger Ursula Berge.

Vill ha högkvalificerade
Att regeringen vill förmedla att Sverige nu har nettoutvandring tolkar Ursula Berge som ett sätt försöka nå väljare som ogillar invandring.
- Det är ren högerpopulism de håller på med för att försöka locka tillbaka högernationalistiska väljare från Sverigedemokraterna.
I ett mejl till Dagens ETC skriver migrationsminister Maria Malmer Stenergard att det är svårt att säga i vilken omfattning Skatteverkets insatser påverkar siffrorna. Samtidigt understryker hon att det inte råder något tvivel om att invandringen minskar och utvandringen ökar även om man exkluderar de som Skatteverket rensat.
På frågan om ifall nettoutvandring är önskvärd de kommande åren mot bakgrund av den åldrande befolkningen svarar migrationsministern att det är "viktigt att se till invandringens sammansättning och där arbetar regeringen även för att attrahera högkvalificerad arbetskraft".
Malmer Stenergard anser också att Sverige inte har samma problem med en åldrande befolkning som många andra europeiska länder, bland annat till följd av hög invandring de senaste åren.
"Blickar vi framåt kommer Sverige att ha en av Europas yngre befolkningar år 2050", skriver hon.
 

Författare: OLOF KLUGMAN