För dig i privat sektor: Nytt utbud för tjänstepensionen

Nu har Collectum upphandlat försäkringsgivare för tjänstepensionen ITP för kommande fem år. Det nya utbudet som handlats upp blir tillgängligt att välja för dig i privat sektor från den 1 oktober.

ITP är tjänstepensionen för dig som arbetar i privat sektor.

Collectum har utvärderat flera olika kriterier och genomfört en gedigen upphandling. Collectum väljer de pensionsförvaltare som har störst möjlighet att ge mer pengar i plånboken till de privatanställda tjänstemännen varje månad.

Totalt åtta försäkringsgivare har valts ut för att förvalta den premiebestämda delen av tjänstepensionen ITP under kommande femårsperiod. Bland dessa förvaltare ges alla privatanställda tjänstemän fem alternativ för traditionell pensionsförsäkring och fem alternativ för fondförsäkring. Inom fondförsäkring erbjuds totalt över 100 olika fonder fördelade på de fem olika alternativen. 

Alecta fortsätter att vara förhandsvalet inom traditionell pensionsförsäkring för den privattjänsteman som inte gör något aktivt val. Alecta totalt sett haft bäst totalavkastning oavsett om vi tittar 5, 10 eller 15 år tillbaka i tiden. Alectas produkt förväntas även ge högst pensionsutbetalning till lägst avgift.

Fakta: Vad behöver jag som sparare göra?

Det nya utbudet som handlats upp blir tillgängligt att välja från den 1 oktober.

Den som har ITP via sin arbetsgivare och tidigare valt en försäkringsgivare som inte längre finns med i det upphandlade utbudet kommer få möjligheten att behålla sitt tidigare val. Alla som omfattas av detta kommer att kontaktas av Collectum under perioden juli till september 2023 med information om hur de kan hantera sina placeringar. Görs inget val så placeras de i förhandsvalet.

Även den som inte gör några val kan vara säker på att få en bra tjänstepension. Görs inget aktivt val placeras pengarna i förhandsvalet, som alltid är en utvald och kvalitetssäkrad försäkring med låg avgift.

De cirka 500 000 tjänstemän som har haft ITP under arbetslivet och gått i pension påverkas inte av upphandlingen.

Källa: Collectum

Läs hela pressmeddelandet från Collectum här.

I ditt medlemskap har du möjlighet att få kostnadsfri pensionsrådgivning från våra samarbetspartners. Läs mer här.