Nytt nummer: tema hedersvåld

Omslag av tidningen Socionomen

Intresset för incelsajter ökar i Sverige, och kan det till och med vara så att Sverige är världens mest inceltäta land? I nya numret av Socionomen kan du ta del av varför forskarna tror att så är fallet. Numrets stora tema handlar dock om hedersförtryck, och varför det är så viktigt med förebyggande arbete för att komma till rätta med problemen. Dessutom får du ta del av Catharina Carlssons utforskande arbete med hästunderstödd terapi. 

Barn och unga som lever med hedersrelaterat våld och förtryck behöver vuxna som hjälper dem att stå upp för sina rättigheter. Regeringen har de senaste åren kraftsamlat för att ge fler verktyg i det förebyggande arbetet och den 1 juni 2022 väntas nästa steg tas då hedersrelaterat förtryck ska bli ett eget brott. I nya numret av Socionomen får du som läsare möta Filippa Ristorp, som efter bara ett par år som socialsekreterare blev först i landet att driva igenom ett utreseförbud för en flicka i mellanstadieåldern. Men du får också läsa om socialtjänstens roll och att särskild kunskap krävs. 

I nya numret kan du också läsa om det exploderande intresset för incelsajter, och varför forskarna tror att Sverige kan vara världens mest inceltäta land.

I en debattartikel uppmanar tre forskare till en översyn av HVB-hemmen och i porträttet får du möta Johanna Rastad, ny vd för Humana. Hon berättar om hur händelsen då en femårig pojke rymde från HVB-hemmet Prästgården i Hagfors och drunknade har märkt hela organisationen.

Dessutom får du ta del av Catharina Carlssons utforskande arbete med hästunderstödd terapi.

Prenumerera för 29 kronor i månaden

Som medlem kan du prenumerera på Socionomen för endast 29 kronor i månaden. Då får du tidningen hem i brevlådan, och tillgång till allt material på Socionomen.se. Läs mer och prenumerera här

Vill du få nyheter om det senaste inom socialt arbete? Prenumerera på Socionomens nyhetsbrev helt kostnadsfritt. Anmäl dig till nyhetsbrevet här