Sista stora avtalet för livslångt lärande nu på plats

Idag blev det klart att alla medlemmar i Akademikerförbundet SSR, som omfattas av kollektivavtal, nu också har tillgång till livslångt lärande med inkomstbaserad ersättning. Det är Fremia och PTK som nu följer efter andra avtalsområden och skriver under ett modernt omställningsavtal.

Den stora arbetsmarknadsreform staten och parterna kom överens om och som trädde i kraft 1 oktober ger möjlighet för anställda att kompetensutveckla sig mitt i arbetslivet. Statens åtagande kompletteras med att fack och arbetsgivare tecknar moderna omställningsavtal för att anställda ska få bra villkor, med bland annat inkomstbaserad ersättning, vid studier mitt i arbetslivet.

Privat sektor gick före och följdes av kommuner, regioner och staten. Nu följer hela civilsamhället efter. Den ambitionsnivå som fanns i huvudavtalet på privat sektor har blivit normerande för hela arbetsmarknaden. Det nya avtalet mellan Fremia och PTK täcker 150 000 anställda i kooperativa och värderingsstyrda företag, idéburen välfärd och civilsamhällets organisationer.

- Vår ambition, när vi startade det här arbetet, var att alla våra medlemmar skulle ha samma goda tillgång till livslångt lärande. Idag passerar vi en viktig milstolpe när hela civilsamhället nu omfattas, säger förbundsordförande Heike Erkers.

- Vi är så glada att våra medlemmar nu har samma chans till livslångt lärande med inkomstbaserad ersättning. Det är viktigt för rörligheten på arbetsmarknaden att civilsamhället har lika bra villkor som andra sektorer, säger Ursula Berge, samhällspolitisk chef.

Akademikerförbundet SSR har en hemsida där man kan läsa mer om villkoren för att plugga med lön mitt i arbetslivet.