Vi syns, vi hörs, vi påverkar

En stark höst med stort medialt genomslag för Akademikerförbundet SSR. Vi har samlat några av de viktigaste mediala genomslagen för att uppmärksamma det genomslag vi haft.

Förbundsordförande Heike Erkers i stor intervju om förebyggande arbete i DN:
"Politikerna pratar gärna om förebyggande insatser, men när de blir konkreta så kommer ofta repressiva förslag i stället. Vi behöver vända på perspektiven. Ska Sverige kunna vända utvecklingen av kriminaliteten så måste lika mycket satsas på förebyggande arbete som på polisen och brottsbekämpningen", säger Heike Erkers i DN.

Hur påverkar politikens förslag demokratin, tilliten och rättssäkerheten?
Vi är partipolitiskt obundna men tvekar inte att ta ställning mot förslag som påverkar våra medlemmar och samhällsutveckling negativt. På Göteborgspostens debattsida skriver vi om oron för förslag som går emot ett Öppet demokratiskt Sverige.
 

Tillsammans med Facken i välfärden om risk för nya neddragningar
Akademikerförbundet SSR, Vårdförbundet, Vision, Sveriges Lärare och Kommunal skriver om oron för att välfärden riskeras när det inte skjuts till tillräckligt med pengar i Dagens Samhälle.

Regeringen har presenterat förslag om att åklagare ska kunna omhänderta barn.
Vi har reagerat kraftfullt i flera tidningar och i radion: 
"Å ena sidan säger regeringen att den vill öka kompetensen hos socionomerna, särskilt när det gäller barnfrågor – å andra sidan vill de lägga över en så svår och ingripande fråga på åklagare som helst saknar erfarenhet och kunskap när det gäller att omhänderta barn. Det är lika märkligt som svårsmält" säger Fredrik Hjulström, socialpolitisk chef på Akademikerförbundet SSR. Text i DN. Vårt pressmeddelande.

Strejkhot på Klarna - Stöd till strejken mot Tesla
Under hösten varslade vi om sympatistrejk på Klarna då bolaget efter långa förhandlingar vägrade att teckna kollektivavtal. Vi lyckades tillslut tillsammans med bland andra Unionen och Sveriges Ingenjörer få Klarna att teckna kollektivavtal
I en krönika i Akademikern beskriver Heike Erkers mer om denna kamp och varför stödet till IF-Metalls strejk är så viktigt.

Skydda socialtjänsten från lögnerna!
Vi skriver i Svenska Dagbladet om LVU-kampanjen och krav på fler åtgärder.

Regeringskansliet börjar lönesätta baserat på om de anställda jobbar med Tidöavtalet
Vi är mycket kritiska till detta, bland annat i en debattartikel på Altinget debatt.

Krav på Södertälje kommun om skadestånd
Vi kräver Södertälje kommun på skadestånd för att de genomfört olagliga bakgrundskontrollerna av samtliga anställda.

En ny AI-handbok har lanserats för att hjälpa dig förhandla!
Vi ska inte bekämpa AI och digitalisering, däremot måste vi säkerställa att det görs rätt och rättsäkert med våra medlemmars expertis i centrum. Vi har därför som första fackförbund under hösten lanserat en handbok för den som ska förhandla med arbetsgivaren om nya digitaliseringslösningar.

Stora neddragningar väntar i staten
Regeringens neddragningar i staten är utan någon plan. Vilka arbetsuppgifter ska prioriteras bort? Inför nästa år behöver regeringen tänka om. Allt annat är oseriöst. Vi skriver i Aftonbladet tillsammans med Fackförbundet ST om detta.

Ge fler en chans att lämna gängen!
Vi skriver på expressens debattsida om behovet av större satsningar på avhopparverksamhet.

Fängelse för barn är helt fel väg att gå!
Vi har varit ute i flera debattartiklar och problematiserat införande av nya ungdomsfängelser.

Stora kostnader för psykisk ohälsa 
Psyoterapeutföreningen inom Akademikerförbundet SSR skriver i Dagens Medicin om problem och lösningar.