Aldrig mer fascism-Mai Più Fascismi

Vare sig vi kallar den högerpopulistiska och främlingsfientliga högern brun och blå eller någon annan färg så blåser de europeiska nyfascistiska vindarna full storm. Demokratin, yttrandefriheten, organisationsfriheten och humanismen håller på att gå upp i rök.

I Ungern har dramatiska begränsningar införts. Polen ligger hack i häl. Pressfriheten inskränks, HBTQI personers rättigheter inskränks och hoten mot fackföreningsaktiva ökar. I Europa ser vi exempel på brutala attacker mot demokratiska rörelser, civilsamhällesorganisationer och mot fackföreningsrörelsen.

Lördag 9 oktober i år, för en dryg vecka sedan, stormades den italienska fackliga konfederationen CGIL:s förbundskontor av en grupp högerextremister. Stormningen följde efter en våldsam demonstration av vaccinmotståndare som demonstrerade mot ett beslut av den italienska regeringen om obligatorisk vaccination för några grupper av arbetstagare. Demonstranterna tog sig in på CGIL:s kontor med stor förödelse som följd. Den fascistiska gruppen Forza Nuova uppges ligga bakom och medlemmar i deras rörelse har gripits för att ha lett attacken.

Den europeiska fackföreningsrörelsen står enade och fördömer på olika sätt attacken på den italienska fackföreningsrörelsen, och har på olika sätt uttryckt sitt stöd. PSI: generalsekreterare Rosa Pavanelli fördömde händelsen hårt. Också EU kommissionär Schmidt har fördömt stormningen liksom Italiens premiärminister.

Förbundet har tillsammans med de svenska EPSU förbundet skickat en solidaritetshälsning inför den stora demonstration lördag 16 oktober i Rom. En stor nationell och antifascistisk demonstration för arbete och demokrati och för att upplösa alla fascistiska organisationer.

– The union movement is built upon solidarity and an attack on one of us is an attack on all. We stand with our Italian unionist friends, skriver Heike Erkers tillsammans med fem andra ordföranden för offentligförbund i Sverige