Goda råd till dig som vill bli interimschef

Med en rörligare arbetsmarknad och behov av förändringar är det vanligare med interimsuppdrag - tillfälliga chefsuppdrag. En chef har nyss klivit ur och organisationen tar tillfälligt in en chef och specialkompetens.

Att komma in tillfälligt kan var både en fördel och lite tufft. Det kan skava och vara lite motstånd som du måste förstå och hantera. Hur ska man tänka? Hur ser uppdragen ut? Vad ska du tänka på i uppdraget, för dig själv och mellan uppdragen. Och hur ska organisationen som tar in interim tänka?

Att vara interimschef, tillfällig chef, kräver att du kan mycket om det du ska gå in i. Och du har kort påfart när du får dessa kortare uppdrag.

Det är inte alltid man får ett tydligt uppdrag och det kan var svårt att läsa av kulturen och vad som krävs för att nå resultat i den organisation du ska jobba i.

I den här podden pratar vi med tidigare ekonomidirektör och kommundirektör Christina Rapp Lundahl och författaren och civilingenjören Johan Seltborg Seltborg om att vara interimschef. Johan har skrivit en bok utifrån sina egna erfarenheter och misstag för att ge goda råd till dig som vill gå in i interimsuppdrag.

Ska man vara anställd eller starta bolag? Ska man göra det mitt i karriären eller i slutet av yrkeslivet? Ger det större frihet? Hur kontaktar man executive search och vad står det på din LinkedIn? Det är en möjlighet för både dig som erfaren chef och för organisationer att hitta rätt person snabbt.

Kom ihåg att ta kontakt med chefsrådgivningen och chefsförhandlarna om du behöver råd kring ditt avtal och din roll.