Manifestation i Almedalen mot Rysslands invasion av Ukraina

I går deltog Akademikerförbundet SSR vid en manifestation i Almedalen mot Rysslands invasion av Ukraina. I ett tal betonade Ursula Berge, samhällspolitisk chef på förbundet, vikten av att inte låta kriget få bli det nya normala. ”Det är avgörande att vi håller i och fortsätter att ta ställning mot kriget och för det ukrainska folket i aktiv handling”, sa Ursula Berge. 

Talet från Almedalen, 5 juli 2022

Sedan den 24 februari i år har Akademikerförbundet SSR demonstrerat på Fria Ukrainas plats, utanför ryska ambassaden i Stockholm. Varje onsdag tillsammans med 100-tals andra har vi visat vår avsky mot Putin och mot den ryska invasionen av Ukraina. Det har vi gjort för att visa solidaritet med det ukrainska folket, med den ukrainska fackföreningsrörelsen. Och för fred, frihet och demokrati.

Om någon då, där i slutet av februari, sagt att det här anfallskriget kommer att pågå länge, att det skulle få sådan dramatisk påverkan på Europa, och att den europeiska säkerhetsordningen helt skulle ritas om. Då hade de flesta av oss inte trott det var möjligt.

Nu står vi här. I ett underbart sommarvarmt Almedalen, samtidigt som det pågår ett fullskaligt anfallskrig i ett land mindre än 80 mil bort. Kontrasterna kunde inte vara tydligare. Civila. Nu bombas köpcenter, bostäder, sjukhus och skolor av en allt mer desperat Putin. Vapnen riktas allt oftare mot civila. Nästan 5 000 civila dödsoffer har bekräftats och lika många har skadats under kriget. Förmodligen är det många, många fler.

Det finns grader i helvetet för den som bedriver anfallskrig mot en fredlig granne. Putin är tveklöst nu i Dantes allra understa kretsar.

Rysslands invasion i Ukraina får inte bli det nya normala. Vi får inte avtrubbas bara för att kriget nu har varat i mer än fyra månader. Fackföreningsrörelsen, grannländer, länder längre bort, EU, mottagarkommuner här i Sverige och alla andra – vi är så oerhört viktiga nu. Det är avgörande att vi håller i och fortsätter att ta ställning mot kriget och för det ukrainska folket i aktiv handling.

I krig finns inga vinnare, bara förlorare. I det här kriget finns bara en angripare. President Putin.

Vi kräver ett omedelbart eldupphör och tillbakadragande av ryska trupper.
Vi kräver demokrati och samarbete för fred.
Stoppa Putins krig mot Ukraina.
Ryssland ut ur Ukraina.
Slava Ukraini!