Vi står upp för ett fritt Ukraina

Solidaritetsfonden fyrdubblar gåvor för sin insamling till UNHCR:s arbete i Ukraina. Ditt bidrag gör skillnad!

President Putins invasion av Ukraina eskalerar. Omvärldens reaktion har varit mycket tydlig och bestämd. EU har beslutat om mycket långt gående sanktioner och ekonomiskt stöd. FN:s Generalförsamling röstade i en unik omröstning för en rysk reträtt där endast 5 länder röstade emot. Sveriges regering har också beslutat om omfattande stöd och sanktioner.

Trots detta fortsätter kriget. Med förödande resultat. Människor skadas och människor dör. Människors hem och arbetsplatser bombas sönder. Tillgång till sjukvård, vatten, el och livsmedel blir allt svårare. Över en miljon människor är på flykt.

Akademikerförbundet SSR har under den gångna veckan deltagit i en rad manifestationer, demonstrationer och internationella möten där vi lyft våra självklara krav om ett omedelbart tillbakadragande av ryska trupper och fullständig suveränitet för den ukrainska staten. Vi har skickat solidaritetsbrev till våra ukrainska systerorganisationer och vårt förbundskontor pryds av en Ukrainsk flagga. Kampen för demokrati och mänskliga rättigheter måste vi vinna varje dag.

Solidaritetsfonden skänker pengar – bidra du också

Akademikerförbundet SSR:s solidaritetsfond har hittills fattat beslut om att skänka 250 000 kronor för humanitära insatser i Ukraina. Nu tar fonden nästa steg inför vårt digitala medlemsmöte med förbundsordförande Heike Erkers. Förbundets solidaritetsfond har startat en särskild insamling till stöd för UNHCR:s arbete i och runt Ukraina. Styrelsen har beslutat att för insättningar från medlemmar, på max 5000 SEK, skänker Solidaritetsfonden fyra gånger så mycket, till ett maxbelopp på 700 000 SEK. Insamlingen pågår under mars månad. Vårt swish 123 594 85 00 är öppet. Ange UKRAINA i meddelanderutan. 

Har du frågor, kontakta förbundets internationella sekreterare maria.ostberg-svanelind@akademssr.se