NSD-krönika: Den skeva Sverigebilden vann valet

Läs hela krönikan här nedan:

Många säger att det här valet blev ett plånboksval. Vem kunde lova lägst elpristak och mest sänkning av skatten på bensin och diesel? Men jag tycker att det här valet var ett val om Sverigebilden. 

Är Sverige ett land i fritt fall, eller går det bra, men vi har vissa problem, som vi måste hitta mer verkningsfulla verktyg för att hantera? 

Att Sverigedemokraterna gick till val på att allt är katastrofalt och att det var bättre förr är inte mycket till nyhet. Med valaffischer med budskapet ”Sverige ska bli bra igen”, har de gjort ett väldigt bra val, ökat mer än tre procentenheter och blivit Sveriges näst största parti. 

Att de gick fram med det budskapet förvånar ingen. Men vad som kanske förvånar är att många av de andra partierna valde att gå samma väg. Moderaternas dominerande valbudskap var ”Nu får vi ordning på Sverige” med hänvisning till jobben, energin, skjutningarna mm. Socialdemokraterna, som ändå har styrt landet i åtta år hade ett liknande, fast mer positivt budskap: ”Tillsammans kan vi göra vårt Sverige bättre”. Det senare kan vi nog alla hålla med om. Det är precis det svenska folket har gjort i sekler, inte minst via allmänna val. 

Men, vad är det de politiska partierna säger genom dessa budskap? Jo, associationerna till USA och Trumps kampanj ”Make America Great Again” är både tydliga och plågsamma. Någonting i allt det fina vi har haft är förstört och nu måste vi bygga upp det igen. Det budskapet ledde inte bara till ifrågasättande av valresultat utan också attacken på kongressen 6 januari. 

Men vad är det egentligen som har gått så oändligt fel? Att vi har ett stort, men hyfsat isolerat problem med gängskjutningar i utsatta bostadsområden, som sällan, men ibland mycket tragiskt drabbar personer utanför gängen är entydigt. Att elpriserna är höga i södra Sverige när det inte blåser är också sant och eftersom vi är en del av den europeiska elmarknaden. Då blir ju priserna i Sverige europeiska när övriga Europa har elbrist på grund av Putins energikrig mot Europa. 

Men om man frågar kriminologerna och energiexperterna har vi både mindre kriminalitet, också grov kriminalitet, än någonsin och vi är nästan varje dag på året stora nettoexportörer av el. Detta måste kunna sägas även om varje skjutning är oförsvarlig och galna elpriser för höga för många. 

En professor i Umeå – Jesper Strömbäck har gått igenom hur dåligt det egentligen är i Sverige i internationell jämförelse och säger så här: ”Att Sverige rankas på område efter område som ett av de ledande länderna i världen borde få betydligt större tyngd i den inrikespolitiska debatten”.  

Vad det gäller frihetsindex, social rättvisa och mål för hållbar utveckling ligger vi etta i världen bland runt 150 länder som jämförs. På pallplats är vi också vad det gäller pressfrihet, demokrati, äldres rättigheter, innovationer, IT-infrastruktur, äganderätt, miljöfrågor och energi-infrastruktur. I stort sett finns det inget välfärdsindex i världen där vi inte ligger på topp fem, ibland topp tio. Oftast bara slagna av likartade välfärdsländer som Norge, Danmark och Finland. 

Vad är det för självplågeri vi i grunden håller på med när vi låter valrörelsen handla om hur uselt det är i Sverige? Självklart ska politiken vara problemlösande, och att självgott bara klappa sig på magen är ingen vettig valrörelse – problem måste det föreslås lösningar på. Men att låta valrörelsen präglas av en så skev Sverigebild kommer inte att lösa de problem vårt välfärdssamhälle har utan bara göda populisterna. I det avseendet var det en väldigt sorglig valrörelse. Även om vi lever i ett av världens bästa länder.