Nu bultar vårt demokratiska hjärta – Kongressen är på väg!

bild med texten Öppet demokratiskt Sverige

Nu närmar sig Akademikerförbundet SSR:s kongress, den 24–26 maj möts valda representanter från hela landet och alla sektorer för att slå fast vad vi ska tycka, driva och prioritera under kommande tre år. Kongressombuden är alla valda av de geografiska distriktsföreningarna som vi alla är medlemmar i oavsett var vi befinner oss till vardags.

Vår kongress går under temat ”Ett öppet demokratiskt Sverige”. För oss handlar det om att stå upp för det öppna, rättssäkra och demokratiska Sverige i samtal varje dag. Alla vi som utgör Akademikerförbundet SSR ska känna sig trygga i vår värdegrund i en osäker omvärld. Det innebär också att vi påverkar beslutsfattare på alla nivåer.

Riktningen framåt stakas ut

Vi är en partipolitiskt obunden fackförening men tvekar inte att ta ställning i politiska sakfrågor. Vi tar däremot aldrig ställning för ett politiskt parti. Majoriteten av våra medlemmar arbetar i politiskt styrda organisationer, att påverka politiken handlar därför också om våra medlemmars arbetsvillkor och arbetsmiljö. Vi driver både fackliga och politiska frågor med professionen som den röda tråden, frågor som påverkar våra medlemmar i vardagen.

Kongressen slår därför fast viktiga frågor för dig i ditt jobb, vår fackliga politik och hur professionerna ska utvecklas för våra medlemsgrupper från statlig sektor till civilsamhälle, privat, kommun och region. Kongressen är en möjlighet att värna och stärka oss som förbund och därigenom dig i din yrkesroll.

Det har kommit in 134 motioner om allt ifrån att driva på i avtalsfrågor, professionsfrågor och vilket stöd och vilken service vi som fackförbund ska erbjuda. Kongressen fattar också beslut om vilka som ska leda organisationen.

Full fart mot kongressen

Förbundsstyrelsen och kansliet arbetar nu för att förbereda kongressen och ser fram emot framåtsyftande och spännande diskussioner om hur vi stärker våra medlemmar.

Genom att vässa våra ställningstaganden tillsammans kan vi bättre driva de frågor som förbättrar din arbetsmiljö, dina arbetsvillkor och din möjlighet att utvecklas i din profession. Och mycket annat.

Alla motioner, de förslag vi ska ta ställning till kommer att publiceras här.

Vi kommer också att livesända hela kongressen och ett antal seminarier som alla medlemmar kan ta del av, mer information kommer! Här kan du följa allt om kongressen.

Nu är det full fart mot kongressen! Och full fart mot 80 000 medlemmar i stat, kommun, region och privat sektor.

Heike Erkers, förbundsordförande Akademikerförbundet SSR