Sex välfärdsfack i nytt samarbete utmanar stat och arbetsgivare

Heike Erkers

Nu måste det bli ordning på kompetensförsörjningen i välfärden. Det kräver sex stycken välfärdsfack av staten och arbetsgivarna i välfärden. Förbunden som företräder 1,2 miljoner anställda bildar nu ett nytt samarbete kallat Facken i välfärden.

Det nya samarbetet sker mellan förbunden. De sex förbunden kommer fortsatt att förhandla löner och allmänna villkor i de konstellationer som finns för det.

Facken i välfärden bildas för att förbättra kompetensförsörjningen i välfärdssektorn.

Det vill de sex förbunden göra med nio tydliga strategier riktade mot regering, riksdag och de arbetsgivare inom välfärden som finansieras av kommuner och regioner. Det handlar om krav på fler vägar in i välfärdsyrkena, hur bättre villkor ska uppnås och att färre ska lämna välfärden av fel skäl.

Facken i välfärden vill få till bättre utbildningsvägar in i välfärdssektorn, att sektorn blir en mer aktiv arbetsmarknadsaktör, samt att regeringen gör ett ”välfärdslyft” genom statliga medel i samverkan med parterna.

”Vi välfärdsfack utgör från och med nu en gemensam kraft mot de allvarliga systemfel vi ser i välfärdssektorn. Den generella välfärdens höga kvalitet och träffsäkerhet är avgörande för att ge oss också trygghet i en orolig tid. Vi har utarbetade medarbetare, underbemanning och detaljstyrning som ger oss allt från vårdköer till social utsatthet och en skola som ger alla barn chansen.”

Det skriver förbundsordförandena för de sex ingående förbunden på DN Debatt i dag.

Artikeln är (i bokstavsordning) undertecknad av:

Heike Erkers, förbundsordförande Akademikerförbundet SSR
Åsa Fahlén, förbundsordförande Lärarnas Riksförbund
Johanna Jaara Åstrand, förbundsordförande Lärarförbundet
Veronica Magnusson, förbundsordförande Vision
Malin Ragnegård, förbundsordförande Kommunal
Sineva Ribeiro, förbundsordförande Vårdförbundet.