Skuggutredning om socionomutbildningen!

I Dagens Samhälle skriver Akademikerförbundet tillsammans med flera andra om att vi nu startar en skuggutredning kring förändringarna av socionomutbildningen. Socialtjänsten står inför stora utmaningar. För att kunna möta dessa behövs en reformering av socialtjänsten, där en förstärkt kunskapsutveckling utgör en central del. Regeringen har tillsatt en enmansutredning som skulle begränsa sig till att komma med ett nytt examensmål i socionomutbildningen, för att på det sättet få in mer undervisning om unga lagöverträdare. Det är, av flera skäl, fel väg att gå. Läs mer om frågan i Dagens Samhälle.

Vår ambition är att ta fram genomförbara förslag som bidrar till att stärka socialtjänsten och professionen, så att de på ett bättre sätt kan möta de utmaningar vi i dag står inför, genom att:

• Bygga vidare på den generalistutbildning som under senare år utvecklats väl, och som i dag är en av de mest eftersökta programutbildningarna vid inte mindre än 19 lärosäten.

• Komplettera med en struktur för kvalificerad vidareutbildning inom centrala områden, exempelvis barn/ungdom, förebyggande arbete, äldre, missbruk, ekonomiskt bistånd respektive funktionshinder.

• Stärka utbildningen genom en fördjupad samverkan mellan praktiken och utbildningen.