Uttalande: Ett öppet demokratiskt Sverige

Akademikerförbundet SSR kämpar för ett öppet och demokratiskt Sverige eftersom bakåtsträvande krafter växer sig allt starkare. När andra kritiska röster tystnar väljer vi att säga ifrån, det är en del av vårt DNA. Det blir allt hårdare tag i samhället och politiker lägger sig i detaljer. Våra professioner gör sitt arbete med hög kunskap och kompetens.

Vi har sett en oroande utveckling i samhällsdebatten över längre tid. Politiker tävlar med förslag om hårdare tag och repressiva åtgärder. Behoven av förebyggande satsningar och rättssäkerheten glöms bort.

 Våra medlemmar kommer att hamna i kläm för att de följer sin yrkesetik om anmälningsplikten och tolkbegränsning genomförs. Vi kommer därför att hjälpa våra medlemmar att rättsligt pröva dessa lagar och andra förslag som äventyrar vårt demokratiska samhälle.

Vi står upp för ett öppet demokratiskt Sverige. 

Akademikerförbundet SSRs distriktsordföranden och förbundsstyrelse 26 mars 2023, antaget under ordförandekonferensen. Ordförandekonferensen är en samling för att stärka förbundet och våra distriktsföreningar.