Vi behöver en halv miljon nya kollegor – så klarar vi välfärden

Facken i välfärden

Välfärdssektorn behöver anställa en halv miljon människor de närmaste tio åren. Av de 25 yrkena med störst brist finns i dag 17 i välfärdssektorn; speciellt vård, skola och omsorg. Nytt tvärfackligt initiativ lyfter välfärdens medarbetare. Möt oss i Almedalen. Sänds även på YouTube

”Facken i välfärden” representerar mer än 1,2 miljon medlemmar. Målet är att gemensamt påverka politik och arbetsgivare för en bättre kompetensförsörjning – fler kollegor med rätt kompetens – och bidra med fackens förslag på lösningar. Både ansvariga ministrar och arbetsgivarorganisationen Sveriges Kommuner och Regioner SKR kommer att uppvaktas. 

Akademikerförbundet SSR, Kommunal, Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund, Vision och Vårdförbundet startar ett samarbete med målet är att stärka det fackliga arbetet för välfärdens professioner och yrkesgrupper. Möt oss i Almedalen: Måndag 4 juli, klockan 15 - 16 i Sävesalen, Gotlands Museum, Strandgatan 14 i Visby. Sänds även på YouTube.

Ett urval av prioriterade frågor är:

  • Prioritera arbetsmiljöarbetet – dagens tuffa arbetsmiljö i välfärden avskräcker studenter och nya kollegor.
  • Tydliga karriärvägar och möjlighet till kompetensutveckling under hela arbetslivet behövs.
  • Låt proffsen vara proffs! Vi representerar professioner och yrkesgrupper med eftertraktad kunskap och kompetens, som måste användas smartare.

Vi har utarbetade medarbetare, underbemanning och detaljstyrning som ger oss allt från vårdköer till social utsatthet och en skola som inte ger alla barn chansen. Tillsammans har vi en välfärdsskuld som undergräver tilliten till och tryggheten i välfärden.

”Facken i välfärden” uppmanar såväl regering och riksdag som välfärdens arbetsgivare att möta oss i ett nödvändigt välfärdslyft.
 

Läs hela pressmeddelandet

Läs mer på DN Debatt ”Bristerna i välfärdssektorn har blivit en kronisk sjukdom”