Så mycket ger kollektivavtalet

Kollektivavtalet är en överenskommelse mellan en arbetsgivare och ett fackförbund som reglerar vilka villkor som ska gälla på arbetsplatsen. På den här sidan kan du lära dig mer om kollektivavtal och hur mycket pengar ditt kollektivavtal är värt.

Kollektivavtal kompletterar lagstiftningen

Dina anställningsvillkor styrs av lagstiftning, kollektivavtal och ditt eget anställningsavtal. Lagarna ger ett grundläggande skydd medan kollektivavtalen och anställningsavtalet kompletterar och anpassar villkoren.

Kollektivavtalet förhandlas fram av representanter för arbetsgivaren och de anställda, där de gemensamt kommer fram till vilka regler som ska gälla i en viss bransch eller på en viss arbetsplats. I slutändan ger kollektivavtalet fördelaktiga villkor och en bra trygghet för dig som är anställd.

Så mycket är ditt kollektivavtal värt

Inte minst kan kollektivavtal göra stor skillnad i plånboken. Du som har kollektivavtal får exempelvis högre ersättning om du är hemma med barn, blir sjuk eller har oturen att drabbas av en arbetsskada. Din pension påverkas också till det bättre med kollektivavtal, och skillnaden kan vara hundratusentals kronor den dagen då slutar arbeta. Testa själv i snurran nedan!

 

Läs även

Rådgivning för medlemmar

Vill du prata med oss ringer du 08-617 44 00.
Vi har öppet vardagar 08:00 – 17:00.

Läs mer

Jämför din lön

Att veta vad andra tjänar inom samma bransch ger dig ett fördelaktigt läge när du ska löneförhandla.

Läs mer

Allt det här får du

Som medlem i Akademikerförbundet SSR får du service och förmåner anpassade efter dina behov, oavsett om du är student, anställd, egenföretagare, chef eller arbetssökande.

Läs mer