Otillåten påverkan, en kris i det offentliga Sverige

I två nya filmer sätter Akademikerförbundet SSR fokus på den påverkan som många av våra medlemmar i offentlig sektor utsätts för. Det kan handla om att fatta ett beslut, att inte fatta ett beslut eller att skriva underlag i en viss riktning. De som påverkar är medborgare, näringsidkare, politiker, medborgare, klienter eller anhöriga. Det här sättet att påverka kan vara skadligt för tilltron till det allmänna, att rättssäkerheten sätts ur spel.

- Hot i samband med ett barn omhändertas, försök att påverka ett bygglov eller alkoholtillstånd, ett försök att ändra en tjänstemans utredning. Det är tyvärr vardag för många av våra medlemmar. Vi måste prata mer om problemen för att kunna sätta stopp. Därför lanserar vi nu två filmer, säger Heike Erkers ordförande Akademikerförbundet SSR.

Film 1: Drevet - Se filmerna här

Handläggaren Lena står inför ett krävande ärende som följs noga av media och politiker. När hennes arbete diskuteras på sociala medier, ökar pressen och kritiken. Kan hon hålla fast vid sina principer och fatta rätt beslut?

Film 2: Rävsaxen - Se filmerna här

När förvaltningschefen plötsligt avgår, står enhetschefen framför sina medarbetare som uttrycker oro. En politiker visar oväntat intresse för hans enhet och deras beslut, vilket leder till en svår sits för chefen. 

 - Genom filmerna vill vi få en diskussion i landets myndigheter, kommuner och regioner om hur offentliganställda påverkas och var gränserna går. Hot och påtryckningar om att fatta ett visst beslut och risken att bli uthängd äventyrar den oberoende tjänstemannen, säger Heike Erkers ordförande Akademikerförbundet SSR.

Det är ofta mindre uppenbart och svårt med gränsdragningar, men i flera fall är det uppenbara överträdelser våra medlemmar har att hantera.  I Staffanstorps kommun beslutades att inte ta emot kvotflyktingar, i strid med lagen. Ska tjänstemännen i ett sådant fall följa lagen eller vad arbetsgivaren beslutat? För oss är det självklart att lagstiftning har företräde framför ett kommunstyrelsebeslut som strider mot lagen.

Akademikerförbundet SSR vill synliggöra riskerna med otillåten påverkan och de konsekvenser som uppstår för våra medlemmars arbetsmiljö. Vi vill starta diskussioner lokalt på arbetsplatsen om hur man kan arbeta, identifiera och motverka otillåten påverkan.

Vi erbjuder våra medlemmar, fackligt förtroendevalda, skyddsombud och chefsmedlemmar ett dialogstartsmaterial med film och diskussionsfrågor. Målet är att skapa trygga arbetsplatser för våra offentliganställda där alla vet hur riskbedömningar ska hanteras, hur riskmoment ska följas upp och vilka situationer som kan kräva särskilda insatser för att förhindra otillåten påverkan. Men också skapa trygga anställda som vet vart de kan vända sig för stöd, rapportering och hur ett fortsatt arbete kan se ut.