7 tips – Så kommer du igång efter semestern

Gemensam uppstart, realistiska mål och en fika utomhus. Här är sju tips du kan inspireras av för att du som chef – och dina medarbetare – ska få en bra start inför hösten.

Mjukstarta

Det kan kännas tufft att komma tillbaka från en välförtjänt semester. Därför är det klokt att mjukstarta första veckan. Om det går – undvik att direkt boka in en massa möten eller sätta i gång stora projekt. Ge dig själv och ditt team tid att landa och komma in i arbetsrytmen igen. Genom att gradvis öka tempot undviker du onödig stress och möjliggör en mer effektiv övergång tillbaka till arbetet.

Hälsa teamet välkomna tillbaka

Att som chef ta sig tid att hälsa alla i teamet välkomna tillbaka från semestern kan göra stor skillnad. Antingen genom korta avstämningar eller, om du har många medarbetare, genom mail. Hör efter hur deras semester varit, lyssna in hur de känner inför att vara tillbaka och om det finns något specifikt de vill prata om.

Gemensam uppstart

En gemensam uppstart med hela teamet är ett jättebra sätt att starta hösten. Boka in ett möte där ni samlas för att diskutera vad som väntar framöver. Gå igenom de viktigaste projekten, dela upp ansvar och sätt gemensamma mål. Det skapar både teamkänsla och ett lugn att alla vet vad som förväntas av dem.

Här kan du läsa mer om att organisera och styra verksamheten!

Prioritera

Ta dig tid att prioritera och sätta tydliga mål för hösten. Som chef bör du se över vilka projekt som är mest akuta och vilka som kan vänta. Sätt upp realistiska mål och delmål för att säkerställa att både du och ditt team har en tydlig riktning.

Skapa balans och tid för återhämtning

Det är lätt hänt att dyka ner i arbetet med full kraft efter semestern. Men det är viktigt att som chef inte bara tänka på teamets återhämtning, utan även på din egen. Skapa en balans mellan arbete och återhämtning genom att fortsätta prioritera pauser och regelbundna raster. Det är extra viktigt att tänka på efter en period av ledighet, då hjärnan gått på ett lägre tempo.

Vill du få inspiration kring hur man kan arbeta med chefens egen arbetsmiljö? Lyssna på Chefspodden!

Kompetensutveckling

Ett bra sätt att skapa en positiv känsla efter semestern är att skapa utrymme för kompetensutveckling under hösten. Som chefsmedlem i Akademikerförbundet SSR blir du automatiskt medlem i Svensk Chefsförening där du får tillgång till ett exklusivt utbud av föreläsningar och nätverk.

Här hittar du aktuella evenemang för dig som är chef!

Kompetensutveckling bidrar också till att öka engagemanget och motivationen i teamet, så fundera tillsammans med dina medarbetare över områden där ni kan växa och utvecklas. Sätt upp planer för att nå dessa mål. Det kan handla om att anmäla sig till kurser, delta i workshops eller sätta av tid för att lära av varandra.

Förläng semesterkänslan

Behåll den avslappnade känslan från semestern genom att få in små pauser i vardagen. Som chef kan du inspirera genom enkla initiativ, som att ta en promenad på lunchen eller ha en utomhusfika. Att skapa en arbetsmiljö som inte bara fokuserar på prestation, utan även på välmående, kan hjälpa till att hålla kvar semesterkänslan.