Fem tips för att fixa studierna

Inte bara ska man plugga inför tentor och hålla koll på deadlines för inlämningar. Hyran ska börja betalas och inköpen ska göras, för att inte tala om alla sociala aktiviteter man ska hinna med. Som ett fackförbund med 14 000 studentmedlemmar vet vi allt om det. Därför vill vi ge fem tips på hur du som student kan göra livet lite enklare för att klara av studierna. 

Nu när studierna har dragit igång runt om i Sveriges lärosäten och introduktionen har lagt sig börjar pluggandet på allvar. Då är det mycket som kännas övermäktigt! Vi guidar dig på rätt väg.

1. Teckna hemförsäkring

För många är studentbostaden ens egna första hem. Den är oftast förknippad med stor frihet, men med den friheten kommer också ansvar. En bra sak för att trygga sig från olyckor är hemförsäkring. Det finns en speciell försäkring för dig som är student genom Akademikerförsäkringar. Genom den skyddar du dina ägodelar från stöld, från olyckor som brand eller blixtnedslag och du försäkrar även din cykel, det ingår en reseförsäkring och du är också försäkrad vid till exempel överfall.

2. Våga fråga om hjälp

Ibland, speciellt när man är ny, kan det lätt bli mycket. Tid, press och stress kan lätt knäcka även den mest ihärdiga. Glöm inte bort att det vid ditt lärosäte finns studenthälsa. Där kan du få stöd och råd, prata med kurator och liknande. Även genom oss i Akademikerförbundet SSR kan studentmedlemmar få stöd, genom förmånen 1000 frågor, 1 nummer. Där kan du få tre kostnadsfria samtal om du har frågor om juridik, kost, träning eller om du mår dåligt över något.

3. Våga snåla

Att vara student är att vända på slantar. Med knaper inkomst, ofta hög hyra och dyra böcker blir man lätt barskrapad. Så kom ihåg att det är okej att snåla. Ingen blir rik genom att spendera pengar! Ska du på café? Fråga om studentrabatt! Är det utförsäljning på ICA? Köp i bulk! Och kom ihåg: linser är din bästa vän! Glöm inte heller att om du är studentmedlem i facket eller andra organisationer som Hyresgästföreningen kan du få rabatt på andra saker med.

4. Håll rutinerna 

Kanske ett tråkigt råd, men snabbaste sättet att bränna ut sig är att inte hålla rutinerna. Att plugga sena kvällar är ibland ett tvång, men att hålla det på minimum och hålla andra rutiner som träning, när man äter och går och lägger sig är viktigt. Glöm inte bort att det är lättare att hålla rutiner om du pluggar på andra ställen än hemmet. Då blir det också lättare att koppla av när du väl kommer hem, för du kommer inte associera ditt hem med arbete och plugg. Biblioteket, campus eller ett café (med studentrabatt!) är bra tips på ställen du kan plugga på.

5. Gå med i facket 

Du kanske inte tror att facket spelar roll för dig än om du inte jobbar. Men det gör det! Många fackförbund, däribland vi i Akademikerförbundet SSR, organiserar studenter. Vi gör det för att vi vill koppla ihop högskolan med arbetsmarknaden, och ge er trygghet i studierna och livet. Går du med oss får du till exempel karriärrådgivning, en olycksfallsförsäkring kostnadsfritt, lönerådgivning och tillgång till databaser och tidningar! Om du till exempel pluggar något samhällsvetenskapligt, ekonomiskt eller beteendevetenskapligt ämne eller till socionom eller personalvetare bör du gå med oss. Vi är experter på din framtida arbetsmarknad och kommer finnas här för dig för att hjälpa dig ta dig till ditt drömyrke. Det kostar bara 100 kronor för hela studietiden. Du kan läsa mer om vad vi har att erbjuda dig här!

Glöm inte att studietiden ska vara en tid av personlig utveckling och roligt! Våga lägg ifrån dig läroboken och utmana dig själv. Ha roligt, gå på fester och ta steget ut i vuxenlivet. Lycka till med studierna och glöm inte att gå med i Akademikerförbundet SSR!

Klicka här för att bli studentmedlem