Framväxten av socialt arbete

""

I denna podd utforskar vi socialt arbete i 1900-talets början. Med Martin Börjesson, docent i socialt arbete, undersöker vi systemets utformning genom biografin om Wictor Karlsson, Stockholms första socialborgarråd.

I denna podd riktar vi blicken mot 1900-talets första hälft, framväxten av socialt arbete och varför vårt system ser ut som det gör idag. Det gör vi tillsammans med Martin Börjesson, docent i socialt arbete, debattör och författare.

Martin har skrivit en biografi över Wictor Karlsson, Stockholms första socialborgarråd. Wictor Karlsson kom till Stockholm år 1900 för att arbeta som modellsnickare. Han avled knappt 50 år senare efter att ha varit socialborgarråd i 26 år. Han ansvarade för socialpolitiken i Stockholm under den period då socialpolitiken formades och växte fram.

I podden diskuterar vi varför Socialdemokraterna till en början var ointresserade av socialpolitik och inte hade något politiskt program för området. Vi pratar också om varför de senare gjorde socialpolitiken till en av sina huvudfrågor. Vilka stora socialpolitiska reformer genomfördes under första halvan av 1900-talet? Hur kan kommunal socialvård fungera optimalt tillsammans med statlig socialpolitik? Martin påpekar också att socialt arbete måste bygga på förtroende för att vara framgångsrikt.