Spiken i kistan för det personliga brevet?

Person skriver på en digital tablet

Hur vanligt är det att det personliga brevet används vid rekryteringar? Det var ett tag sedan jag själv rekryterade men när jag följer samtalet kring det personliga brevets vara eller icke vara i olika forum kan jag konstantera att fenomenet ”personligt brev” är under granskning.

Validiteten för det personliga brevet är lågt och ett personligt brev kan inte mäta en kandidats kompetens i relation till det arbete hen sökt. Ändå används det som ett dokument för att sålla fram de kandidater som anses vara mest intressanta att kalla på intervju framför andra. Tro mig, jag har också gjort detta. Läst personliga brev för att försöka se vilka kandidater som verkar ha viljan att arbeta just hos oss och som skulle passa in på arbetsplatsen. Jag hoppas det är preskriberat nu.

Stor risk för arbetsgivaren

Vissa företag går starkt ut och fördömer det personliga brevet som passé – brevet anses otidsenligt, fullt av rekryteringsbias och motsatsen till en mer kompetensbaserad rekrytering. Använder du det personliga brevet som grund riskerar du att rekrytera din kompis – inte den bästa kandidaten till just din organisation.

Är mödan värt det för kandidaten?

Från kandidatens perspektiv kan nyttan med det personliga brevet också ifrågasättas. Otaliga är de berättelser om arbetssökande som tröttnat på att lägga ned åtskilliga timmar på att skriva ett personligt brev bara för att söka ett enda jobb hos en presumptiv arbetsgivare. Visst, det personliga brevet lyfts också fram som en möjlighet att visa vem man är bortsett från ens tidigare arbetsuppgifter och titlar – men är det verkligen mödan värt?  

Vad ersätter det personliga brevet?

Jo, både nya och nygamla verktyg i rekryterarens låda. Tester av olika slag är på frammarsch. Både tester som mäter specifika förmågor i förhållandet till just det arbete du söker till de tester som mäter en form av generell IQ-nivå hos kandidaten. Där ett gott resultat på testet för generellt IQ anses predicera en god förmåga att utföra ett gott arbete för den potentiella arbetsgivaren och kandidatens möjlighet att snabbt skapa värde till organisationen.

Testernas vara eller icke vara, dess förtjänster, fallgropar och det digra utbudet  med blandad kvalité  är dock ett ämne som kräver sitt eget blogginlägg – eller samtalsserie – för den delen. Så för just det här blogginlägget sätter jag punkt.

Svårt att balansera rätt i motivationstexterna

Användandet av ”motivationstexter” som ett komplement till kandidatens CV eller meritförteckning förekommer också. En motivering som enligt det rekryterande företaget (jag väljer att ej namnge det här) högst ska vara några meningar långa – max 500 tecken - men ändå fånga in en kandidats vilja till tjänsten, undanröja hinder och slå hål på fördomar, smickra företagets ego och beskriva vad kandidaten vill uppnå med jobbet. Men nämn för all del inte vad du gillar att göra på fritiden. Puh!

Arbetsgivarna använder algoritmer i rekryteringen

Vidare har det dykt upp nya metoder i vårt digitala tidevarv som bistår med att matcha kandidat till organisation så att både kandidaten och jobbet blir en perfekt matchning. Eller nåja, någorlunda bra i alla fall om vi ska vara realistiska, för vem är egentligen perfekt? I detta förvärv tar till exempel Arbetsförmedlingen hjälp av AI för att analysera jobbannonser på Platsbanken för ökad matchning av jobbsökare, företaget Lumesse har tillverkat en robot för att sålla fram jobbansökningar, fackförbundet Vision använder teknikföretaget Furhats rekryteringsrobot Tengai för kandidatens första intervju och Upplands-Bro inspirerades på liknande sätt att bli pionjärkommun 2019. Ytterligare andra företag inom HR Tech arbetar med gamification (sv. ”spelifiering” men det ordet används inte så mycket) av rekryteringsprocessen med målet att förbättra kandidatens upplevelse och samtidigt samla in värdefull information om kandidaternas beteende i spelmiljön inför tillsättningen av tjänsten. Syftet? Att uppnå en jämnare könsfördelning hos de sökande, samla in information och få fler att orka ta sig igenom rekryteringsprocessens alla delar med tester och intervjuer.

Det personliga brevet används trots allt vid många rekryteringar

Även om det kommit många spännande initiativ att ersätta det personliga brevet med så har vi ännu inte nått den så kallade kokpunkten (tipping point) på armbetsmarknaden där minuslistan för det personliga brevet vuxit så pass mycket att ingen vill använda sig av brevet något mer i sin rekryteringsprocess. Lägg där till att alternativen till det personliga brevet för många som rekryterar är mindre kända och inte särskilt beprövade och det personliga brevet är gissningsvis här för att stanna ett tag till.  Och så länge som det personliga brevet används behöver de som söker arbete kunna formulera och skapa ett personligt brev som säljer.

Att skriva ett personligt brev är en konst

Att skriva ett personligt brev är ett hantverk. Ju fler du skriver desto bättre blir du. En akademiker som är skicklig i sitt dagliga arbete, som skriver rapporter i dagarna två eller flinkt svarar på mail kan fortfarande vara ganska tafatt i sina försök att skriva ett lagom långt och lagom informativt personligt brev. Även de akademiker som på grund av till exempel dyslexi, ej har svenskan som modersmål eller som söker sitt första arbete på den svenska arbetsmarknaden kan snubbla och snava i skrivandet av det personliga brevet. Att skriva ett brev där du säljer in dig själv med målet att få en chans att komma på intervju -  ja det är en konst!

Medlemmar får hjälp med att skriva personliga brev

I ljuset av detta väljer vi på Akademikerförbundet SSR att som första fackförbund erbjuda dig som medlem hjälp med det personliga brevet via så kallat automatiserande skrivande. Företaget CoWrite har utvecklat en tjänst som hjälper dig att formulera ett personligt brev som lyfter fram dina nyckelkompetenser utifrån jobbannonsen eller utifrån en mer generell jobbansökan. Din insats är att svara på några korta frågor om dig själv och det arbete du sökt. Resten ordnar CoWrites program. Produkten blir ett personligt brev som du kan använda på en gång eller själv kan gå in och ändra i om du så önskar. Vi hoppas att det hjälper dig i ditt arbetssökande och får dig att bli kallad till intervju för ditt nästa steg i karriären.

Spiken i kistan för det personliga brevet? Du avgör själv.

Varmt lycka till i ditt fortsatta yrkesliv!