Utvecklingsledighet – en idé för nytt jobb oftare

Vi har 360 000 arbetssökande i Sverige och 150 000 lediga jobb varje månad. Men det går inte bara att para ihop dem. Vissa måste kompetenspåfylla och andra byta jobb för att det ska matchas.

Nyligen kom det en statlig utredning som föreslår utvecklingsledighet. Man ska kunna ta ledigt från jobbet upp till ett år för att studera, testa annat jobb, starta företag eller validera och praktisera med motsvarande a-kassa. För några år sedan föreslog förbundet införandet av ett Valideringsår som har likhet med det här förslaget.

Det är avgörande att vi kan få till mer omställning och mer positiv rörlighet på arbetsmarknaden så att fler kan ha rätt jobb än bara ett jobb eller inget jobb alls. Är utvecklingsledighet svaret på det? För att få svar på det bjöd vi in den statliga utredaren Anders Wallner för att diskutera det. Är det här något annat än friår?

Hur ska det funka? Vad är bra? Vad är missförstått?  Vad vill han höra av remissinstanserna? Det är några av de frågor Anders Wallner, statlig utredare för ett hållbart arbetsliv diskuterar med Ursula Berge i veckans Samhällsvetarpodden.