Minst en chef i veckan köps ut

Minst en svensk kommunal chef i veckan blir utköpt för att politikerna är missnöjda med samarbetet. I Sjuhärad finns flera exempel på chefer som köpts ut under senaste året.

Chef: ”Någonting man får leva med”

Rolf Löfberg är chesförhandlare på Akademikerförbundet, och han menar att skälet sällan är bristande kompetens, utan har politiskt färgade motiv. Rolf Löfberg tycker också att politikerna tar ett dåligt arbetsgivaransvar för sina chefer.

– Det lämnar mycket att önska. Dels att man har så dåliga kontrakt och dels att man kastar ut kompetenta människor. Det är aldrig sakligt grundat. Det är alltid en förtroendekris från politikens sida mot tjänstemannen/chefen.

Förtroendekrisen handlar mer sällan om bristande kompetens, menar Rolf Löfberg. I stället handlar det ofta om att chefen kommit med obekväm kritik eller obekväma fakta, till exempel.

– Det är ju en maktvärd, säger Rolf Löfberg.

De kommunala cheferna blir då pjäser i det här maktspelen?

– Ja, det kan man säga.

I Sverige i stort handlar det om minst en chef i veckan - förmodligen fler - som köps ut och i samband med valet köptes 20 procent av dom kommunala cheferna ut, enligt uppgifter från Göteborgs universitet. Vid val och politiska oroligheter ökar antalet utköpta chefer, när poltiska majorieter förändras är det inte ovanligt att kommunchefer petas.

Vad det här kostar är svårt att säga, men grovt uppskattat rör det sig om kanske mellan 50 och 100 miljoner kronor per år för skattebetalrna. Sven är en av de kommunala chefer som köpts ut under de senaste åren i Sjuhärad. Han jobbar i dag som kommunchef utanför Sjuhärad, och konstaterar att man som kommunal chef numera aldrig vet hur länge man har förtroendet. För alla, chefer som politiker, vet hur vanligt det är att cheferna kickas.

– Det är någonting man får leva med. Jag tror egentligen att man får hitta tydligare regler och förutsätta att det här kan inträffa, säger Sven.

Sven heter egentligen något annat.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=4399148