Lagen om anställningsskydd

Här samlar vi senaste nytt inom LAS-förhandlingarna.

Glada besked om översynen av LAS

2020-10-29 Under torsdagen den 29 oktober 2020 meddelade regeringen att de kommer gå vidare med parternas förslag som grund vid revideringen av Lagen om anställningsskydd, LAS. Förbundet är glada över beskedet, men vad innebär det och vad händer nu? Se Markus Furuberg, förhandlingschef berätta mer. 

Frågor och svar om LAS-förhandlingarna

2020-10-22 Den 16 oktober kom besked om LAS efter att förhandlingarna mellan parterna återupptagits den 15 oktober. LO:s styrelse röstade enhälligt nej till att acceptera förslaget till huvudavtal, medan PTK:s och Svenskt Näringslivs respektive styrelser röstade ja till att gå vidare med uppgörelsen. Vad innebär uppgörelsen, vad tycker Akademikerförbundet SSR – och vad händer nu? 

Stöd parternas förslag för tryggare jobb

2020-10-21 Akademikerförbundet SSR ingår i PTK som förhandlat om anställningsskyddet. Vi konstaterar att fack och arbetsgivare på både den kommunala och privata sidan nu har hanterat förslag om anställningsskydd och kompetensutveckling. Därför kräver vi att politikerna kastar statens ensidiga förslag till försämrad LAS i papperskorgen. Läs mer här.

Parterna återupptar LAS-förhandlingarna

2020-10-14 Förhandlingarna mellan PTK, LO och Svenskt Näringsliv om anställningsskydd, trygghet och omställning återupptas på torsdag den 15 oktober. Läs nyheten här.

Strandade LAS-förhandlingar

2020-10-02 Under veckan bröt förhandlingarna samman mellan PTK, LO och Svenskt Näringsliv avseende förändringar i bland annat Lagen om anställningsskydd, LAS. Akademikerförbundet SSR är ett av 26 fackförbund som ingår i PTK. Läs mer här.

Förhandlingschefen: "Släng utredningen i papperskorgen!"

2020-10-01 Markus Furuberg, förhandlingschef på Akademikerförbundet SSR, hoppas politikerna ska låta parterna lösa las-frågan trots att deadline har passerats. Läs mer här.

LAS-utredningen - vad händer nu?

2020-09-02 Efter att LAS-utredningen presenterade sina lagförslag tidigare i sommar har PTK, LO, och Svenskt Näringsliv inlett sina förhandlingar om reformering av anställningsskyddet. Deadline för förhandlingarna är den 30 september. Om parterna når en överenskommelse ska den, enligt Januariöverenskommelsen, läggas till grund för lagändringarna i LAS. Läs mer här.

 

Läs även

Arbetsgivarbossen: ”Nu måste politiken leverera”

”När vi parter nu har levererat är det dags för politiken att ta tillfället i akt och göra något historiskt.”, säger Mattias Dahl, vice VD på Svenskt Näringsliv om att partsöverenskommelsen nu ligger i tre, snart fyra, statliga utredningar.

 

Läs mer

”Vi jobbar vidare med Toijerutredningen tills vi ser tydliga direktiv”

Det har varit minst sagt turbulent runt liberalerna kopplat till partsuppgörelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv. Vad väljer de mellan Toijer-utredningen och partsöverenskommelsen? Och hur tänker de om utredningen om a-kassan? Samhällsvetarpodden pratar med Arman Teimouri som är riksdagsledamot och nyligen utsågs till ansvarig för arbetsmarknadsfrågor i Liberalerna. 

Läs mer

LAS-förhandlaren: ”Detta är som ett nytt Saltsjöbadsavtal”

Hur var stämningen inne i rummet när Las-överenskommelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv slöts? Varför hoppade LO av och hur viktigt är det här? Lyssna på Camilla Frankelius, som förhandlade för PTK. I veckans #Samhällsvetarpodden.

Läs mer

Medlarchefen om Las: ”Det hade kunnat gå mycket sämre.”

Vad tänker medlarchefen Irene Wennemo om nya Industriavtalet och avtalet mellan PTK och Svenskt Näringsliv om arbetsrätten? Lyssna på veckans #Samhällsvetarpodden om vad som är viktigt att förstå bortom retorik och presskonferenser.

Läs mer