Skolans psykosociala expert

Kuratorn är skolans psykosociala expert och den som är utbildad för att se eleven i hela sitt sammanhang. Fokus för hela elevhälsan är hälsofrämjande och förebyggande arbete.

Två små skolpojkar går glada hem i sommarregnet.

Kuratorns uppdrag innebär att föra in psykosocialt arbete i skolan för att bidra till att eleven uppnår kunskapsmålen. Att se eleven i sitt sammanhang innebär att ta reda på och förstå hur eleven har det på fritiden, i familjen och i klassen. Det innebär också att arbeta för förändring och att arbeta för att problem inte ska uppstå eller förvärras.

Kuratorn ska också arbeta med skolans värdegrundsarbete, likabehandlingsplaner, handlingsplaner för ökad närvaro, krishantering, mot droger, mobbning och inte minst att handleda lärare i psykosociala frågor. Allt med syfte att undanröja hinder för elevers lärande, för att elever ska må bra och utvecklas positivt enligt skolans mål om ”kunskap, fostran, hälsa”. Socionomexamen är den vanligaste grundutbildningen för skolkuratorer, men det ställs inga formella utbildningskrav på skolkuratorn.

Akademikerförbundet SSR arbetar för att formuleringen "tillgång till" elevhälsans olika professioner ska förtydligas och att skolkuratorns uppdrag ska avgränsas. Med stöd av undersökningar med våra medlemmar som arbetar som skolkuratorer driver vi ett elevunderlag på 300 elever per skolkurator och att ingen skolkurator ska ansvara för mer än tre skolor.

Är du inte medlem i skolkuratorernas yrkesförbund än? Klicka här för att ansöka om medlemskap.