Ditt personliga brev

Ansökningsbrevet är din första – och ibland enda – chans att fånga en arbetsgivares uppmärksamhet. Det gäller att fokusera på rätt saker för att få foten innanför dörren.

Hur skriver du en bra jobbansökan? För att förbättra dina chanser att bli kallad till intervju finns det några grundläggande saker du kan tänka på när du utformar till ansökningsbrev. 

Du ska först och främst koncentrera dig på att förklara varför du sökt tjänsten, vad som gör att du du skulle passa, och vilka erfarenheter som kan komma till användning i jobbet. Tänk på att nämna det som är relevant för arbetsgivaren att känna till i detta skede. Undvik det som är irrelevant utifrån ett kvalifikationsperspektiv och kom ihåg att du kan vänta med att utveckla mindre relevanta meriter till anställningsintervjun. Med ett annat ord: prioritera.

Innehåll och utformning

Börja alltid från början med en ny ansökan. Använd inga standardbrev. Ett personligt brev ska komplettera ditt cv och bör därför inte bestå av ett uppradande av de meriter du redan nämnt. Välj en rubrik som talar om vilket jobb du söker. Lägg tid på att få till en bra inledning – den ska väcka arbetsgivarens intresse. Berätta sedan om dig själv utifrån hur du skulle använda din kompetens i jobbet.

Skriver du ditt personliga brev utifrån en annons kan du utgå ifrån nyckelord i annonsen som beskriver vad de efterfrågar och använd dessa för att beskriva dig själv. Förklara vad i din utbildning du tror är användbart och beskriv dina övriga meriter som du kan använda i arbetet. Beskriv några av dina personliga egenskaper. Brevet bör vara en knapp A4-sida långt och vara luftigt, lättläst och felfritt skrivet. Läs igenom annonsen och se till att du fått med allt som efterfrågas. Låt någon annan korrekturläsa!

Tjänar du mer eller mindre än andra med samma utbildning? Jämför din lön här.

Introduktion

Skapa intresse! Varför har du sökt tjänsten? Varför vill du arbeta med just de frågor som jobbet innebär? Varför just hos dem? Fokusera på vad du har att erbjuda arbetsgivaren och varför de ska anställa dig.

Huvudtext

Fokusera på och fördjupa dig inom två till tre områden av lärdomar som du kommer att ha nytta av i arbetet. Vilka erfarenheter och personliga egenskaper kan du använda dig av i jobbet? Eventuellt kan du även kort berätta om dina personliga egenskaper utifrån ett yrkesperspektiv. Huvudtexten ska ta upp omkring hälften av textmassan.

Du som är medlem får personligt stöd i jobbsökningsprocessen.

Avslutning

Ringa in kärnan av din kompetens. Sammanfatta varför just du ska ha jobbet och förmedla att du ser fram emot en personlig kontakt framöver.

Löneanspråk

Om det i annonsen står ”Ange löneanspråk”, skriv hellre att du gärna diskuterar lön vid ett senare tillfälle för att inte underminera en kommande löneförhandling. Ibland kan det stå ”Fast lön” och det betyder månadslön. Marknadsmässig lön antyder att den ska stå sig konkurrensmässigt mot andra arbetsgivare. Ibland hänvisas till ett kollektivavtal, be att få se det eller ta kontakt med vår rådgivning.

I ditt personliga brev ska framgå:

  • Vad du kan tillföra företaget i form av kompetens, egenskaper och färdigheter. Undvik klyschor som "jag gillar att ha många bollar i luften". 
  • Eventuella framgångshistorier du varit en del av. Vad har du lyckats med i ditt liv tidigare som har relevans i detta sammanhang?
  • Vilka kontakter, intryck och erfarenheter du har av denna arbetsgivare sedan tidigare.
  • Avsluta med önskan om sammanträffande där du får möjlighet att berätta mer om dig själv följt av en avslutningsfras i stil med ”Med vänliga hälsningar” eller liknande.

Undvik allt för långa stycken, håll brevet luftigt och inte allt för detaljerat. Undvik ett allt för formellt språk, och använd ”jag” sparsamt. Uppge inga felaktiga eller överdrivna uppgifter.

Kom ihåg att du ska presentera vad du erbjuder arbetsgivaren, inte vad du saknar. Låt därför brevet handla om vad du kan och gjort. Kontrollera att datum stämmer, att du fått med allt du vill få sagt, och att dina kontaktuppgifter är korrekta. Använd aktiva verb i din ansökan (till exempel administrerade, initierade, ändrade, slutförde).

Tips! Skriv ditt personliga brev så att du får med allt du egentligen skulle vilja få ned och halvera sedan längden, på så sätt får du det viktigaste att framträda och brevet blir mer tillgängligt.