Akademikers långtidsarbetslöshet - ett växande samhällsproblem

Bild av hemsidan som handlar om arbetslöshet

Arbetslöshetens Dag 15 maj – Pandemin har satt djupa spår i det svenska samhället. Ett är arbetslöshetssiffrorna som, trots korttidspermitteringarna, steg kraftigt och nu är på drygt åtta procent. Även akademiker har drabbats och ett år efter pandemins utbrott är det nu många akademiker som blir långtidsarbetslösa.

När akademiker blir arbetslösa förloras inte bara kompetens utan även matchning till bristyrken som nästan bara är akademikerjobb.Högre utbildning är en färskvara som hela tiden måste användas, och även kompletteras, för att hållas aktuell. Idag finns få eller inga arbetsmarknadsåtgärder som passar akademiker. Även inom högre utbildning finns det få möjligheter för akademiker att fylla på kompetens eller karriärväxla.

– Det här senaste året har varit svårt för så många och varken arbetsmarknadspolitiken eller utbildningssystemet har hunnit ställa om fullt ut. Det är förståeligt, men nu ett år senare måste vi få till åtgärder som även hjälper akademiker, förklarar Ursula Berge, samhällspolitisk chef för förbundet.

Så på lördag 15 maj uppmärksammar vi arbetslöshetens dag, och då även akademikers arbetslöshet.  Även akademiker måste kunna få stöd till de jobb de i grunden är så väl behövda i, avslutar Ursula Berge.

Samtal online

Akademikernas a-kassa kommer att lägga upp inspelade intervjuer med Göran Arrius, Saco, Anders Forslund, IFAU och Pia Högset, Tillväxtverket, på arbetsloshetensdag.se. Fokus i år blir på vilken betydelse a-kassan haft under coronakrisen, hur arbetsförmedlingen klarat jobbet och vilka grupper som drabbats hårdast, samt vad korttidsstödet har betytt och hur det har fungerat. I samband med samtalet presenteras också Arbetslöshetsrapporten 2021.

Inkomstförsäkringen

Vår inkomstförsäkring ingår i medlemskapet utan extra kostnad. Den kompletterar ersättningen från a-kassan upp till 80 procent av din lön i ungefär sju månader, om du blir arbetslös. Du som tjänar mer än a-kassans tak på 33 000 kr/mån har nytta av inkomstförsäkringen. Läs mer här.

Ta del av föreläsningarna från "Hela Sverige Samlas"

Programmet består av 40 olika talare och du får också tillgång till Hela Sveriges Samlas program för arbetssökande ”Open To Work” inklusive utbildningar i bland annat LinkedIn och Vägen till drömjobbet.

Några av föreläsarna är människorättsaktivisten Omar Alshogre, exmunken Björn ”Natthiko” Lindeblad, Sveriges HR förenings VD Lena Bjurner, integrationsexperten Mustafa Panshiri, Sveriges ärkebiskop Antje Jackelén, innovationsexperten Ishtar Touailat, fotbollsikonen Thomas Ravelli, säljgurun Mikael Arndt, komikern Henrik Hjelt och många, många fler, inom områden som:

  • Mindset & personlig utveckling
  • Strategi & planering
  • Marknad & digitalisering
  • Försäljning & tillväxt
  • Ledarskap & innovation

Innehållet är kostnadsfritt för dig som är medlem i Akademikerförbundet SSR. Läs mer här.