MR-dagarna 2024

Akademikerförbundet SSRs arbete utgår från att diskriminering är ett strukturellt problem som drabbar enskilda individer. Den tiden är förbi när diskrimineringsarbetet kan organiseras efter diskrimineringsgrund. 

Vi vet att kvinnors arbete tenderar att systematiskt undervärderas. Men det är en föråldrad metod att begränsa analysen till ett könsperspektiv, och de olika diskrimineringsgrunderna samverkar och förstärker ibland varandra. Vi vet att vi har olika möjligheter och förutsättningar på arbetsmarknaden, utifrån vilken position vi startar i.

Analys och uthållighet

Det är viktigt att alltid ha med sig en analys kring lika villkor och vad det innebär på vår arbetsplats för att skapa en inkluderande arbetsmiljö. För Akademikerförbundet SSR är det självklart att arbeta med jämställdhet och jämlikhet, jämt. Det är inte en fråga som vi blir klara med eller som tar slut även om arbetet i olika tider kan få olika fokus. 

"I många frågor hänger systematiskt arbetsmiljöarbete tätt samman med arbetet mot diskriminering och kraven på att arbeta med aktiva åtgärder. Vi vill se ett tydligare fokus på universell utformning av arbetsplatser."

/Daniel Hjalmarsson, utvecklingsstrateg på Akademikerförbundet SSR

Vi arbetar genom att utbilda våra fackliga företrädare och skyddsombud, våra medlemmar och att dela kunskap på flera sätt. Vi är både ett fackförbund och ett professionsförbund. Frågor om jämställdhet, jämlikhet, diskriminering och arbetsmiljö handlar både om traditionellt fackligt arbete - och ett arbete i professionen.

Följande rapporter och underlag utgör basen i mycket av det som arbetar med nu på europeisk och nationell nivå: 

Har du frågor eller tankar kring förbundet arbete med arbetsmiljö- och lika villkorsfrågor, kontakta Daniel Hjalmarsson