Ny socialtjänstlag – vad betyder det för dig som jobbar i socialtjänsten?

en man med vit t-shirt och glasögon

I somras presenterade regeringen äntligen en ny socialtjänstlag. Vår expert Fredrik Hjulström sammanfattar det viktigaste i den nya lagen och vad den betyder för dig som arbetar i socialtjänsten!

Vad innebär den nya socialtjänstlagen?

Man kan sammanfatta kärnan i fyra punkter:

  • Alla kommuner ska arbeta förebyggande och vara lätt tillgängliga.
  • Insatser ska kunna ges utan behovsprövning.
  • Arbetet ska bedrivas i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet.
  • Bättre uppföljning av insatser.

Dessutom kommer biståndsbestämmelsen delas upp. Bestämmelsen för ekonomiskt bistånd ändras inte, men övrigt bistånd kommer att regleras utifrån levnadsförhållanden i stället för levnadsnivå. Det gör att det blir tydligare att biståndet ges utifrån individuella behov, inte uppfattningar om generella behov.

Med det nya kunskapkravet om att socialtjänstens verksamhet ska bedrivas i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet, ökar behovet av samarbete mellan forskare och socialtjänsten. Samarbetet behöver komma igång redan nu när man planerar den här omställningen.  

Vad betyder förändringarna för mig som jobbar i socialtjänsten?

På individnivå betyder det ett utökat ansvar för att i alla lägen utgå från bästa tillgängliga kunskap, både i arbetet i stort och när man utreder och beslutar om insatser.

Det kommer naturligtvis också ställa krav på kommunerna – det kommer behövas stödsystem. Det öppnar upp för en ny eller växande yrkesgrupp, som bland annat ska planera behovet av insatser framöver. Det kan till exempel handla om att titta på hur många kommuninvånare över 85 år kommunen kommer att ha inom en viss framtid och vad det kräver för insatser. Eller om det finns ett stort företag i kommunen som riskerar att gå i konkurs och hur det drabbar kommunen.

Det kommer också krävas medarbetare som arbetar med uppföljning och producerar beprövad erfaranhet.

Det utökade kunskapskravet kommer leda till större behov av medarbetare med mer specialiserad kunskap. Akademikerförbundet SSR ser därför behov av ett antal specialistutbildningar på avancerad nivå efter socionomutbildningen.

Socialtjänsten i de flesta kommuner kommer troligtvis utreda färre ärenden och lägga mer resurser på insatser utan behovsbedömning. Man kan alltså förvänta sig att det blir färre utredande socialsekreterare i framtiden.

Hur förbereder jag mig för den nya lagen?

Ställ krav på arbetsgivaren! Det vilar ett tungt krav på arbetsgivaren – att utbilda medarbetare i vad lagen innebär och om det är någon extra kompetens som personalen behöver få. Till exempel – hur bedömer jag en biståndsansökan utefter den nya biståndsparagrafen när den nya lagen trätt i kraft? 

På arbetsplatsen måste man också prata om ifall de insatser man ger lever upp till kraven i den nya lagen om bästa tillgängliga kunskap. Eller finns det andra insatser som socialstyrelsen eller forskarsamhället rekommenderar som vi borde använda i stället?

Man kan ställa sig själv frågan om man har behov av kompetensutveckling – både vad gäller hur den nya lagen påverkar mitt dagliga arbete men också utefter vilka möjligheter som öppnas upp på arbetsmarknaden framöver.

När träder nya lagen i kraft?

Riksdagen kommer troligen att fatta beslut om den nya socialtjänstlagen i början av 2025. Lagen är tänkt att träda i kraft den 1 juli 2025.

Lär dig mer om nya socialtjänstlagen – anmäl dig till vårt webbinarium!

Du får svar på frågorna: vad säger den nya lagen, varför genomförs förändringen och vad är den tänkt att åstadkomma?

Föreläsare: Monica Engström, socialrättsjurist och huvudsekreterare när den nya socialtjänstlagen togs fram, och Fredrik Hjulström, socialpolitisk chef på Akademikerförbundet SSR
När: 19:e november 12:00-13:00

Anmälan till föreläsningen om Nya socialtjänstlagen