Nytt verktyg – inkludera mens och klimakteriet i arbetsmiljöarbetet

Mens och klimakteriet är självklart en facklig fråga! Därför föreläser, utbildar och sprider vi kunskap kring ämnet på många olika sätt. Förbundet samarbetar med organisationen MENSEN, som nu tagit fram en ny kostnadsfri handbok för att enkelt integrera mens- och klimakteriefrågor i det systematiska arbetsmiljöarbetet.

Vi passade på att ställa några frågor till Rebecka Hallencreutz, verksamhetsansvarig på MENSEN.

Berätta mer – varför är det här en arbetsmiljöfråga?

Halva befolkningen har en menscykel och genomgår klimakteriet under sitt arbetsliv. Trots det är arbetsmiljön sällan anpassad för att möta de behov som kan uppstå och det påverkar arbetsförmågan och välmåendet. Om mens- och klimakteriehälsa förbises eller bagatelliseras som arbetsmiljöfråga leder det till onödig sjukfrånvaro, stressade medarbetare och ökade kostnader för organisationen.

Hur kan man göra arbetsplatser MENSkligare? Kan du ge tre exempel?

Eftersom mens och klimakteriet påverkar individer på olika sätt, och arbetsplatser har olika behov och förutsättningar, varierar det såklart. Generella tips är att tänka på toaletterna: utrusta dem med mensskydd, papperskorg och tvål, erbjud flexibilitet i både arbetstid och plats, och utbilda nyckelpersoner med personalansvar i ämnet.

Ni lanserar nya verktyg – vad handlar de om?

Vi på MENSEN har utvecklat ett unikt material som ger arbetsgivare konkreta verktyg för att enkelt integrera mens- och klimakteriefrågor i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Exempelvis har vi en checklista för skyddsrond och förslag på frågor till medarbetarenkäter. Materialet erbjuder lösningsförslag för olika branscher och finns tillgängligt för gratis nedladdning på vår hemsida.

Material för ett MENSkligare arbetsliv – handbok, checklista med mera (Mensen.se)