Ska vi förhandla algoritmer?

Det är väldigt lätt att fastna i all den nya tekniken som något svårt och tekniskt. Det gäller för oss som jobbar fackligt, och vi ser det även i politiken både nationellt och lokalt. Men egentligen är det inte alls krångligt: vi har samma rättigheter och ska involveras på samma sätt som inom alla andra områden. De fackliga redskap vi har kring medbestämmande och inflytande över vår arbetsmiljö kan vi använda även gentemot digitala verktyg och algoritmer. Bara så kan vi få en utveckling som leder till bättre jobb med högre kvalitet i verksamheterna.

Digitala förändringar är organisationsförändringar

Vi ser att algoritmerna får allt större plats i vårt arbetsliv och i vår yrkesvardag och det är därför viktigt att vi som fackförbund är med och utformar och utvecklar dem. Det kan handla om att de fattar beslut, ger oss underlag, utvärderar vårt arbete eller förändrar hur vi delar information med varandra. Allt detta innebär organisationsförändringar och arbetsgivaren har en lagstadgad förhandlingsskyldighet när så sker.

Det krävs ett centralt ramverk

I verksamheterna uppstår en rad frågor när uppgifter automatiseras. Precis som så många andra frågor som rör arbetsmarknaden efterfrågar vi ett tydligt ramverk för vad som ska gälla, en central lagstiftning.

Det kan handla om sådant som hur en algoritm ska lämnas ut som offentlig handling, vilka beslut som kan tas med hjälp av ai, artificiell intelligens, eller hur en medborgare ska kunna begripa en automatiserad förvaltning. Detta kan inte läggas på kommunerna eller konsultföretag som idag – och inte heller på parterna.

Detaljerna ska förhandlas

När det väl finns ett ramverk kvarstår mycket, där vi har en lång och stolt tradition inom ”svenska modellen” att lösa dessa detaljer tillsammans som parter. Här har arbetsgivaren en skyldighet att se till att fackliga parter involveras där besluten fattas. Beslut som vad algoritmen får göra och vad som kräver en mänsklig hand (eller oftare hjärna), vilken data som används, vad som köps in och vad som måste programmeras ”in-house”, osv.

Dessa frågor kan bara de som arbetar nära verksamheten faktiskt besvara. Annars kommer utvecklingen kräva detaljreglering, vilket vi vet är en omständlig och tunggrodd väg framåt.

Frågorna måste ställas

Förbundet har tagit fram en liten handbok med de frågor som alltid bör ställas när algoritmer och automatiseringar införs eller har införts – frågor som vi fackliga alltid ska försöka ställa när vi får chansen. Men rent krasst är det frågor som måste ha ställts för att den offentliga förvaltningen ska kunna fortsätta hålla den världsklass vi är vana vid. I annat fall riskeras den rättssäkerhet, förutsägbarhet och transparens som bidragit till att landets medborgare har bland världens högsta tillit gentemot offentlighetens institutioner.

Simon Vinge, chefsekonom på Akademikerförbundet SSR