Uppsats om politisk Deepfake får stipendium på 10 000 kronor

Vinnaren av Akademikerförbundet SSR:s C-uppsatstävling för samhällsvetare är Mikaela Halvarsson från Umeå. För sin uppsats om hur politiska partier har använt Deepfake i sina valkampanjer får Mikaela Halvarsson ett stipendium på 10 000 kronor.

Till vänster Ellen Ljung tvåa i Akademikerförbundet SSR:s c-uppsatstävling för samhällsvetare. Till höger vinnaren Mikaela Halvarsson.

I Sydkoreas yngre väljarskaras vardag dominerar sociala medier, K-pop och hologramartister. För att nå fram till den stora gruppen potentiella väljare satsade de två största partierna på ai och Deepfake.

På partiernas webbplatser kunde användarna skicka in frågor. Svaren presenterades sedan i filmer där det ser ut som att politikerna ger personliga svar i Deepfake filmer.

Mikaela Halvarsson har läst koreanska och har familjeband till ett av världens mest uppkopplade länder – Sydkorea. I sin uppsats "Deepfakes, real votes. Political parties’ use of deepfakes through the lens of AI ethics and democracy theory" utmanar Mikaela Halvarsson vår idé om ai och Deepfake.

Just nu studerar Mikaela Halvarsson Öppen e-förvaltning på distans på Stockholms universitet. Om två år ska hon skriva sin magisteruppsats.

– Den kommer till 100 procent att ha någon koppling till Sydkorea, säger Mikaela Halvarsson.

Juryns motivering:

Uppsatsen imponerar med ett nytänkande och innovativt arbete som utmanar våra förutfattade meningar om rollen som AI har för demokratin.

Genom att studera hur politiska partier använder AI i sina valkampanjer, tar uppsatsen upp en samhällsaktuell och otillräckligt utforskad fråga.

Det är en ambitiös och mycket väl genomförd studie, där författaren visar en gedigen förståelse för forskningsfältet och med stor självsäkerhet utvecklar en egen analysmodell för att undersöka empirin. I en tid där AI och algoritmer får allt större betydelse i samhället – och i politiken – är det särskilt värdefullt att se denna tidiga teoriutveckling, som kan bidra till framtida forskning kring dessa fenomen.

Ett särskilt intressant inslag är analysen av begreppet "Deepfake", som vanligtvis förknippas med hot mot demokratin, men här även ses som ett potentiellt verktyg för att stärka demokratin.

Sammantaget är uppsatsen ett starkt bidrag inom forskningen om AI och demokratins framtid.