Vem tar ledartröjan i Norrbotten?

Krönika i NSD 230511

GÄSTKRÖNIKA "Även skolor och sjukvård måste fungera", skriver Ursula Berge, samhällspolitisk chef hos Akademikerförbundet SSR. Läs gärna hela artikeln på NSDs hemsida om du har inloggning. Annars här nedan.

Förra veckan var jag i Luleå för första gången på många år.

Jag bodde i Luleå 1993-1998 och gillade verkligen stan. Men nu är den ju ännu bättre. Kulturhuset får mig att baxna. Jag saknade isskulpturerna i Stadsparken och min gamla lägenhet på Rådstugatan hade blivit restaurang, men så mycket bra har hänt, inte bara i Luleå utan även i Boden och hela Norrbotten.

Och allt handlar ju om de klimatsmarta industrisatsningarna. När vi har en regering som backar in i klimatfrågorna måste vi ha regionala politiker och företag som går före och driver på för en hållbar framtid. Såväl fossilfritt stål som batterifabriker och stabil och omfattande elproduktion är en del av en hållbar morgondag. Och Norrbotten leder den utvecklingen.

Skogen, vattenkraften och järnmalmen har under lång tid varit signum för Norrbottens viktiga del av svensk produktion och, inte minst, export. Men hållbarhet är inte bara en industrifråga. Den handlar minst lika mycket om hållbara samhällen och liv för medborgarna. Och mitt i den Klondyke-stämning som nu råder i Norroch Västerbotten har den hållbarheten inte hängt med.

Alla kompetenta krafter dammsugs nu in i de stora industriföretagen. Med månadslöner 10 000-20 000 kronor högre än i skola och sjukvård lämnar nu lärare och sjuksköterskor välfärden för bättre löner och hållbara arbetsvillkor på annat håll.

Hur kan då välfärdssektorn svara? Inte alls är det enkla svaret. Det saknas minst 47 miljarder i välfärden nästa år. Då är det svårt att konkurrera med bra löner, fler kollegor och bättre arbetsvillkor. Men det är precis det som nu behövs. För ingen gruvarbetare, svetsare eller civilingenjör kommer att söka sig till Norrbotten om hen har familj och barn om inte förskolan, skolan, sjukvården och andra delar av välfärden fungerar. Visst kan man flyga in folk på måndagar och tillbaka på fredagar och hoppas att det skapar ett hållbart liv över tid, både för den inflygande och hens familj, men ärligt - är det så vi vill bygga framtidens Norrbotten?

Nu krävs det krafttag från politikens sida för att få till det som är en förutsättning för bra industriutveckling och ett hållbart samhälle - en fungerande välfärd.

Kreativa region- och lokalpolitiker måste få regeringen att förstå att Sveriges konkurrenskraft handlar såväl om att bli världsmästare i klimatomställning som att samhället håller ihop - det som den generella välfärden är världsmästare i. Vem tar ledartröjan?