Bankinstitutens arbetsgivareorganisation (BAO)

Det är Sveriges Ingenjörer och Akavia som tecknar avtalen som gäller för dig som arbetar på en bank/företag som tillhör Bankinstitutens arbetsgivareorganisation (BAO).

Avtal om lön och anställningsvillkor

Eftersom det är Sveriges Ingenjörer som tecknar avtalen hittar du dem på deras webbsida:
https://www.sverigesingenjorer.se/kollektivavtal/avtalsomrade/bankinstituten/

 

Pensionsavtal och försäkringar

Utöver den lagstadgade allmänna pensionen omfattas du av en kollektivavtalad tjänstepension BTP. Det innebär att din arbetsgivare betalar in till din tjänstepension BTP.
I avtalet ingår också en sjukpension, tjänstegrupplivförsäkring (TGL) samt trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA).

Du hittar information om avtalet på Sveriges Ingenjörers webbsida: 
https://www.sverigesingenjorer.se/kollektivavtal/avtalsomrade/bankinstituten/

Trygghetsavtal/omställningsavtal

I enlighet med kollektivavtalet så är företag som tillhör BAO anslutna till Trygghetsfonden BAO-Finansförbundet. Trygghetsfonden har till uppgift att främja och stödja åtgärder för tjänstemän, inom Bank & Finans, som har blivit uppsagda på grund av arbetsbrist.

Läs mer om hur det fungerar här: trygghetsfonden-bao-finansforbundet.se

Kontakt

På arbetsplatsen kan det finnas en lokal Akademikerförening som du som är medlem i Akademikerförbundet SSR, liksom alla andra medlemmar i ett Saco-förbund, tillhör. Akademikerföreningen företräder dig lokalt, men du är alltid välkommen att höra av dig till vår Rådgivning/Chefsrådgivning om du har frågor eller behöver råd.

Din arbetsgivare ska dock i första hand vända sig till Akavia, som är kontaktförbund för avtalet, eller Sveriges Ingenjörer vid en eventuell förhandling.