Planera ditt jobbsökande

Du jobbar bäst när du gillar det du gör. Därför är det viktigt att du verkligen funderar över vad du vill arbeta med och varför.

En LinkedIn profil. Bilen är ett foto av en dataskräm.

Det är bra att gå systematiskt till väga när du söker jobb. Fundera utifrån dina erfarenheter och kunskaper vad du verkligen vill och kan jobba med. Vad är viktigt för dig? Är det att du får ta eget ansvar? Att du får arbeta med något som du brinner för? Är du villig att arbeta övertid och resa i tjänsten? Vilken typ av företag eller organisation vill du arbeta för? Hur ser utvecklingsmöjligheterna ut?

Genom att ta reda på det kan du effektivisera ditt jobbsökande och det blir lättare för dig att skapa dig en helhetsbild över hur du vill att ditt framtida yrkesliv ska se ut. Så innan du skriver din ansökan – blicka inåt och ta reda på vad du egentligen vill.

Frågor att ställa dig själv

 • Vad driver dig framåt?
 • Vad får dig att lysa upp?
 • Vad måste du ha?
 • Vad är det värsta du vet?

När du söker jobb är det viktigt att inte förhandla bort dina värderingar. Genom att i stället låta dessa vara vägledande i jobbsökandet kommer du att trivas och känna dig stimulerad i ditt arbete. Dina värderingar gör det dessutom lättare för dig att prioritera, de gör dig tydligare och gör att du snabbare kommer dit du vill när du inte försöker förneka dig själv.

 • Den traditionella metoden är att söka jobb via platsannonser. De finns på nätet, i dagstidningar och i fackpress. Många företag använder platsannonser i marknadsföringssyfte, så bli inte avskräckt om arbetsgivaren ställer höga krav. Internet är det i särklass bästa stället att finna jobbannonser. Det finns en uppsjö av olika hemsidor.

  Bemannings- och rekryteringsföretag är en bra väg till arbetsmarknaden och de är ofta specialister på olika branscher. På deras hemsidor kan du registrera dig i deras databaser – information som du sedan bör uppdatera regelbundet. Din profil matchas sedan mot intresserade företags kravprofiler. Du kan även söka jobb aktivt via rekryteringsföretagens hemsidor. När du är aktuell för en tjänst blir du vanligen kallad till en intervju och får kanske också genomgå ett personlighetstest för att de ska kunna bedöma din profil och kompetens.

 • Anmäl dig som arbetssökande på arbetsförmedlingen den första arbetslösa dagen. Efter att du anmält dig upprättas en individuell handlingsplan, vilket brukar innebära att du själv ges stort ansvar för ditt jobbsökande. Arbetsförmedlingen kan ge hjälp i form av olika bidrag, till exempel flyttbidrag och starta eget-bidrag. Vad som gäller varierar med den lokala arbetsmarknaden. Kontakta arbetsförmedlingen för mer information. Där hittar du också fler tips i jobbsökningsprocessen. För att få ersättning från arbetslöshetskassan måste du bland annat vara medlem i en a-kassa och anmäld på arbetsförmedlingen. 

 • Om du väljer att söka arbete genom bemanningsföretag rekommenderar vi att du vänder dig till auktoriserade bemanningsföretag. Att företaget är auktoriserat bemanningsföretag innebär bland annat att de inte väljer kandidater på godtyckliga kriterier utan endast efter kompetens, att de verkar för att deras underleverantörer har kollektivavtal samt själva har kollektivavtal inom de områden de verkar. För den senaste informationen om företagets status, se tryggbemanning.se.

 • Det finns en uppsjö av annonssidor på webben. Dessa skiljer sig från bemanningsföretagen genom att de inte aktivt arbetar med rekrytering och uthyrning av personal. Vi har tagit fram ett urval. Ta en titt på vår uppdaterade lista med platsannonssidor.

 • Har du ett Linkedin-konto, Twitter och/eller Facebook? Idag sker mer och mer nätverkande via sociala forum på internet. Därför är det viktigt att fundera på din närvaro där. Över en miljon svenskar har ett Linkedin-konto och många rekryterare/headhunters använder Linkedin för att söka efter lämpliga kandidater till tjänster.

  Att skaffa ett Linkedinkonto är gratis och du gör det direkt på deras hemsida. Precis som när du skriver ditt cv är det viktigt att lyfta fram dina erfarenheter och meriter på ett professionellt sätt. En av hemligheterna med Linkedin är att använda dig av nyckelord som är av relevans för det jobb du är intresserad av, på så sätt ökar dina chanser att bli sökbar.

  På Twitter annonseras det dagligen ut jobb. Till exempel kan du följa hashtagen #nyttjobb som samlar ihop information om många av de jobb som läggs ut via Twitter. Du kan självklart också följa företag/organisationer eller specifika hashtagar som du tycker är intressanta för att direkt via dem upptäcka eventuella jobberbjudanden. Kom också ihåg att du kan söka jobb och marknadsföra dig själv via twitter. Ett bra första steg är att annonsera på Twitter att du söker jobb och vad du är intresserad av att jobba med. Läs gärna hur Helena Alfvegren fick jobb via Twitter.

  Facebook är det största sociala nätverket i Sverige och en bra plattform för att hålla kontakt med sitt personliga nätverk. Facebook är även bra för att följa potentiella arbetsgivare och få bättre koll på hur de arbetar med att sprida sitt varumärke. Eftersom Facebook i mångt och mycket är ett privat nätverk kan det vara svårt att få kontakt med helt okända människor i jobbsyfte. Däremot är det ett bra ställe att marknadsföra för vänner och bekanta att du söker jobb. Det kan också vara bra att ha i åtanke hur din Facebookprofil ser ut då många rekryterare kollar upp dig på Google och Facebook i samband med rekryteringsprocessen.

  För mer läsning om rekrytering via social media läs gärna HRSveriges blogg och Helena Alfvergren.

 • En viktig kanal idag för att få ett jobb är genom det egna nätverket. Att döma av undersökningar som gjorts får många nyexaminerade jobb genom egna kontakter. Att söka arbete innebär därför att på ett långsiktigt sätt att själv hålla kontakten med och etablera en ömsesidig relation av stöd i karriären med sina kontakter.

  Inventera dina kontakter och berätta att du söker jobb. Marknadsför dig och din kompetens. Om du är intresserad av en speciell arbetsplats kan det löna sig att själv ta kontakt. Ring eller skriv och berätta vad du är intresserad av att arbeta med. Ett sätt att etablera kontakter är att göra ett besök på arbetsplatsen och samtidigt få en god insyn i verksamheten. I ett personligt brev kan du sedan hänvisa till den tidigare kontakten med arbetsplatsen och ditt intryck av denna.

  Ta också vara på de möjligheter till kontakter med yrkeslivet som erbjuds under studietiden. Det kan ske genom uppsatsarbeten, arbetsmarknadsdagar eller praktik. Förutom att du får värdefulla kontakter är det ett sätt att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktisk erfarenhet. Använd det när du söker arbete. Via en praktikplats öppnar du för möjligheten att senare få ett jobb på arbetsplatsen.

  Tips! Akademikerförbundet SSR anordnar ofta studiebesök för studenter hos intressanta arbetsgivare. Om du är student och vill besöka en särskild arbetsplats, hör gärna av dig till din lokala studentinformatör.

 • Välj ut cirka tre till fem företag du väldigt gärna vill arbeta hos och kontakta dem ett par månader innan det är dags för dig att börja söka arbete. Berätta för dem att du planerar att söka arbete om ett par månader och att du har identifierat just denna arbetsgivare som mycket intressant. Du kan i det läget ställa frågor om arbetsgivaren som har betydelse för ditt jobbsökande hos dem i framtiden, samtidigt har du en chans att visa ett tidigt intresse som gör att du sticker ut i ditt agerande.

 • Ansökningshandlingen är inträdesbiljetten till anställningsintervjun så därför är det viktigt att arbeta igenom den ordentligt. Ansökningshandlingen består av ett cv och ett personligt brev. Vilken typ av jobb du söker är avgörande för vilka meriter du ska lyfta fram i din ansökan. För att få all information om kravprofilen för jobbet du söker, kan det vara bra att ringa upp den kontaktperson som brukar stå angiven i annonsen.

 • EIE är en formel för marknadsföring av din kompetens i cv:t, det personliga brevet och i anställningsintervjusituationen som innebär att härleda dina egenskaper och kunskaper ur erfarenhet. EIE innebär att du för varje mjuk egenskap du för fram hos dig själv bör kunna beskriva utifrån vilken inverkan denna egenskap har på ditt arbete, dina relationer till kollegor och kunder eller på något annat sätt. Du bör också kunna lyfta fram minst ett exempel på en situation där denna egenskap visat sig eller kommit till nytta. På detta sätt kan du undvika att fastna i klyschor i beskrivningen av dig själv och kan stärka dina argument för de egenskaper hos dig själv du önskar framhäva.

  Tips! Fick du inte jobbet? Återkom till arbetsgivaren och efterfråga dennes råd om hur du kan utvecklas om du även i framtiden har för avsikt att söka motsvarande jobb. Du kan hålla kontakten även om du inte fått jobbet för att visa dig intresserad nästa gång ett jobb som passar dig blir ledigt.

Allt från ansökan, CV och löneförhandling till arbetsmarknadens spelregler

I vår guide Hitta, sök och få jobbet har vi samlat våra bästa tips för att få drömjobbet. Allt om CV, intervjun, löneförhandlingen och dessutom fakta om dina rättigheter på arbetsmarknaden. 

Vill du veta mer?

Är du nyfiken på medlemskapet men vill veta mer först? Fyll i formuläret så ringer vi upp dig.