Industriavtalet klart på 7,4 procent

Under fredagskvällen den 31 mars kom fackförbund och arbetsgivare i industrin i mål med ett nytt löne- och allmänna villkorsavtal. Avtalet är tvåårigt och gäller från den 1 april 2023 till och med den 31 mars 2025.

Den totala kostnadsökningen för avtalsperioden beräknas till 7,4 procent. Det är det högsta märket i Industriavtalets historia. För Sveriges Ingenjörer och Unionen ligger löneökningen den 1 april 2023 på 4,1 procent samt 3,3 procent från och med den 1 april 2024. I löneökningarna ingår avsättning till deltidspension/flexpension med 0,2 procent from 1 april 2023 och 0,2 procent från 1 april 2024. För LO-förbunden finns även en särskild låglönesatsning.

Akademikerförbundet SSR kommer nu att sätta sig in i avtalet och analysera hur det påverkar våra pågående avtalsförhandlingar.

För mer information:
Avtalsrörelsen och löneökningen 2023 (sverigesingenjorer.se)

Lönebildning och ”märket” 
I Sverige har vi en modell där vi som fackförbund tillsammans med arbetsgivarorganisationerna tillsammans kommer överens om löneökningen på arbetsmarknaden. I andra länder är det vanligare att staten avgör lönenivåerna. I dessa länder är lönebildningen mer beroende av politiska svängningar och kortsiktiga prioriteringar. Det innebär att vi som parter på arbetsmarknaden tillsammans måste hitta en bra metod för att avgöra vilken löneökningstakt som ekonomin klarar. I korthet kan man säga att för höga löneökningar leder till högre arbetslöshet, medan för låga löneökningar minskar lönerna och arbetstagarnas köpkraft.

I Sverige har vi valt en modell där industrisektorns fack och arbetsgivare får komma fram till den siffra som ska gälla för många andra stora sektorer, därför att denna exportberoende bransch påverkas mest av omvärlden och därför kommer att känna av effekterna tydligast. Detta kallas “Märket”. Nu är Märket satt för de kommande två åren och kommer att påverka Akademikerförbundet SSR och andra fackförbunds förhandlingar.