Förslag till ny Förbundsstyrelse

Den 24-26 maj träffas valda ombud från hela landet och alla sektorer på Akademikerförbundet SSR:s kongress. Där ska slås fast vår fackliga, politiska och organisatoriska inriktning för de kommande åren. Dessutom ska kongressen besluta om vilka som ska leda förbundet de kommande tre åren.
Valberedningen har presenterat sitt förslag till Förbundsstyrelse:

Nedan presenteras de kandidater som valberedningen föreslagit i den ordning de syns på bilden, från vänster till höger. Texterna kring varje föreslagen person är skrivna av den föreslagna själv.

Förbundsordförande
Heike Erkers, omval

För mig är vårt förbund, Akademikerförbundet SSR, ett förbund att vara stolt över.
Vi har under väldigt lång tid, gemensamt, verkat för en stabilitet, en utveckling där vi är ett

förbund ”att räkna med”. Vi finns med på den fackpolitiska kartan, vi gör skillnad och vi är en röst som betyder mycket. Och faktiskt har betydelse!

Vi är ett starkt professionsförbund som tar plats i den samhällspolitiska debatten inte minst den socialpolitiska. Och det är viktigt! Löner, avtals- och villkorsfrågor är en betydande del av mitt fackliga uppdrag. Självklart, för det är på många sätt hjärtat i förbundet och en betydande del av det som jag vill fortsätta att utveckla för förbundets del.

Så sammanfattningsvis kan vi konstatera att förbundet växer sig starkt, att många vill vara med oss.

Vi får inte lägga oss till ro! Förutsättningarna för våra lokalfackligt förtroendevalda utmanar på många sätt. Att engagera flera är en förutsättning för att hålla den fackliga styrkan stark. Det ser jag som en avgörande fråga att verka för. Vi vet, att vi som fackförbund har ett viktigt inflytande i många frågor och på många områden. Alltifrån de rent avtalsmässiga områdena till de konkret sakpolitiska. Här vilar vi tryggt i vår värdegrund. Det vill jag särskilt lyfta!

På många sätt ser jag att vi alla i vårt förbund är just de som står upp för de värdegrundsorien- terade frågorna. Där andra väljer att ta den enkla vägen ut. Där står vi fast!

Så varför ställer jag mig då till förfogande att leda vårt förbund ytterligare en period? Mot bakgrund av den erfarenhet jag har i ryggen, den omvärldsbevakning jag gör och med det jag tror och ser väntar oss framöver. Både för oss som medlemmar, förtroendevalda och som förbund men även i ett större perspektiv som land och nation, har jag valt att ställa upp för omval.

Jag tänker så här. Just nu står vi inför en mycket osäker tid, en tid som kommer att utmana oss på många sätt både ur ett internationellt såväl som nationellt perspektiv. Vi har en omvärld som direkt och indirekt påverkar oss både ur ett säkerhetspolitiskt perspektiv men också som grund- läggande ideologiskt. Konsekvenser vi inte idag vet vad det för med sig. Helt klart är att Demokratin som den vi är vana att se den, utmanas i dess yttersta form. Vi som förbund kommer tillsammans med de samtliga i fackföreningsrörelsen utmanas i alla led. Det gäller både den svenska modellen i sig som den mer grundläggande ideologiska tanken om rätten till fria fackförbund, mänskliga rättigheter och fria demokratiska stater byggda på rättsstatens principer, solidaritet och individens rättigheter med kollektivets styrka i ryggen. Här vill jag fortsätta göra skillnad för förbundet. Här vill jag fortsätta ta kampen. Jag är övertygad om att det kommer att behövas och krävas!

Det kräver mod! Av oss alla, såväl tjänstemän, medlemmar, som förtroendevalda.Den kampen vill jag fortsätta att leda för oss, för förbundet! Det kan inte ta paus! De utmaningar vi står inför har inga återvändsgränder! Det handlar inte om mig som person, utan om oss som förbund! Det är så jag känner och tänker!

Jag bär en övertygelse om att vi ska hålla fast vid ett förbund som bygger på jämlika villkor, -ett förbund där vi stärker grunden för den solidariska tanken
-i kampen för de mänskliga rättigheterna och den demokratiska statens principerna,
Gör vi det kommer vi alltid att vara en stjärna på himlen.

Om jag får förtroendet att leda vårt förbund en mandatperiod till, vill jag stärka just detta, att

engagera flera att tillsammans verka för det vi ser som nödvändigt för våra medlemmar, våra medborgare och demokratin.

Tillsammans är vi starka!

1:e vice förbundsordförande
Evert Blohmé, omval

Jag är stolt ledamot i Akademikerförbundet SSRs förbundsstyrelse och har under de senaste mandatperioderna fått förtroendet att vara 1:e vice ordförande. Fackligt engagemang har jag haft under hela min yrkeskarriär. Innan min tid i styrelsen var jag verksamsam ledamot i Yrkesrådet för ekonomer och samhällsvetare, där vi tillsammans med andra nätverk jobbade med professions och yrkesfrågor, vilket är mina fackliga hjärtefrågor. I vårt gemensamma styrelsearbete är det av största vikt, att vi i det grundfackliga arbetet, uppmärksammar och driver våra medlemsgruppers frågor utifrån ett samhällsvetarperspektiv. Oberoende av om vi jobbar inom offentlig, privat eller ideell sektor, är vi alla tillsammans kuggar i olika välfärdsuppgifter. Att vara en del av en styrelse som arbetar vidare för att stärka förutsättningarna för våra medlemmar vi jag gärna vara en del av.

Våra medlemmar ska känna sig sedda, hörda och företräda av Akademikerförbundet SSR uti- från sina specifika yrkesfrågor. Tillsammans kan vi fortsätta forma ett starkt Samhällsvetarförbund

2:e vice förbundsordförande
Sara Alfredsson, nyval

Efter 2 perioder som ledamot i Förbundsstyrelsen, har jag bestämt att fortsätta helhjärtat med fackligt arbete.

Jag är anställd i privat sektor som chef, men verkar sedan 2 år som facklig företrädare på alla nivåer i företaget, som 1:e vice ordförande i Sveriges största Akademikerförening, och som ledamot i vår koncernförening.

Kampen om kollektivavtal har blivit ännu viktigare. Ett av mina mål är att fortsätta den fackliga kampen om en bättre välfärd för våra medlemmar och en fortsatt stark industriell ställning i landet.

Utmaningarna är många, där flera av mina hjärtefrågor såsom kompetensförsörjning, kompetens- omställning och arbetsmiljö är superviktiga.

Vi behöver fortsätta växa som förbund, och samtidigt hålla kvar i vår starka värdegrund. Vi ska synas på arbetsplatserna och vara trygga i att bilda lokal organisation.

Ledamöter

Pia Björking-Petersson, omval

Det viktigaste för oss som fackförbund, och som jag vill bidra till i förbundsstyrelsen, är att verka för goda villkor och en god arbetsmiljö för våra medlemmar. Det är det som är kärnan i en fackförening och något som vi alla måste göra tillsammans! För att kunna uppnå detta behöver vi också värna stödet för alla lokalt förtroendevalda.

Själv har jag alltid jobbat inom socialtjänsten och såväl professions- som villkorsfrågor i den branschen ligger mig extra varmt om hjärtat. Även välfärdens styrning och finansiering ser jag som en viktig fråga för många av våra medlemsgrupper. Min första period i förbundsstyrelsen har varit oerhört lärorik. Jag tycker det är viktigt att förbundsstyrelsen fortsätter att vara lyhörda och verka för medlemmarnas bästa, oavsett var man jobbar. Slutligen vill jag säga att jag är stolt över att få representera vårt värdestyrda förbund, och jag hoppas få fortsatt förtroende att göra det även kommande period.

Markus Görs, omval

Jag har en bred bakgrund från politisk och ideell sektor som jag tar med mig in i uppdraget som ledamot
i Akademikerförbundet SSRs förbundsstyrelse, utöver erfarenheten från mitt fackliga engagemang på lokal nivå. Jag har varit föreningsaktiv med olika styrelseuppdrag sedan tonåren och har lett flera styrelser och organisationer som ordförande. Bland annat ett politiskt ungdomsförbunds Distriktsorganisation, Örebro studentkår som heltidsarvoderad ordförande och även som styrelseordförande i en kooperativ förskola. Det har gett mig en god grund för att förstå och kunna se behov för vår fackförenings lokala organisation och demokratiuppbyggnad. Alltså frågor som vi arbetat mycket aktivt med de senaste två mandatperioderna och som en demokratisk organisation alltid måste fortsätta utveckla.

Mitt politiska engagemang har under åren gått från en partipolitisk karaktär till ett mer allmänpolitiskt intresse. Jag är väl uppdaterad såväl på den politiska situationen både generellt i Sverige och omvärlden som specifikt inom det fält där jag verkar professionellt inom socialtjänsten och då specifikt inom försörj- ningsstöd och arbetsmarknad.

Ulla-Maija Madison, omval

Jag har varit medlem i facket och engagerad i fackliga frågor sedan jag var 16 år. Jag brinner för välfärdsfrågor, rättvisefrågor och kampen för demokrati. På arbetsplatser och i samhället, lokalt, regionalt, nationellt och globalt.

Sedan jag blev skolkurator tidigt 2000-tal har jag varit engagerad i Sveriges Skolkuratorers Förening. Jag satt länge i styrelsen och var ordförande i 6år. År som har lärt mig mycket om påverkansarbete, år som påtagligt visat vikten av samarbete med statliga myndigheter och Regeringskansliet.

Många förändringar i samhället upplever jag hotar mina hjärtefrågor och därför är kampen minst lika viktig idag. Teslakonflikten visar med all önskvärd tydlighet att fackliga rättigheter som vi tenderar att ta för självklara verkligen inte är det. Den fackliga kampen för medlemmarnas rättigheter och trygghet är ytterst en demokratifråga.

Därför har jag valt att stå till förfogande som förbundsstyrelseledamot i vårt förbund.
 

Monica Olausson, omval

Jag är utbildad inom socialt arbete och har min anställning i Kriminalvården (Frivården) som frivårdsin- spektör/programledare. Jag är bosatt i Luleå. Min fackliga erfarenhet sträcker sig tillbaka till början av 2000-talet. Lokal, regional och centralfackligt arbete– både i olika roller och för olika sektorer. Fackligt uppdrag för mig innebär möjlighet att påverka förhållanden i samhället och på arbetsmarknaden, arbetsplatsens förutsättningar för enskilda individers och gruppers rättvisa rättigheter och skyldigheter.

Att få möjligheten att fortsätta det uppdrag jag haft i förbundsstyrelsen de senaste tre åren medför ett mer riktat engagemang i sakfrågorna då jag nu har insikt i styrelsearbetet. Medlemsnyttan i fokus utifrån beslutsfattande är basen i det arbetet. Partsställningen är A och O för mig. Hur vi som förbundsstyrelse kan stödja våra medlemmar och fackligt förtroendevalda att verka på bästa sätt i sina organisationer.

Marcus Sjöberg, omval

Mitt namn är Marcus Sjöberg och jag bor med min familj i Stockholm. Jag tog min socionomexamen 2009 och arbetar sedan dess som biståndshandläggare inom äldreomsorgen.

Sedan 2016 är jag fackligt förtroendevald och har de senaste fem åren haft ett heltidsuppdrag som ordförande för lokalföreningen i Stockholms stad, där jag även är facklig sekreterare. På kongressen 2021 blev jag invald som ledamot i förbundsstyrelsen.

Jag är särskilt intresserad av arbetsmiljöfrågor, vilket var en av drivkrafterna när jag påbörjade mitt fackliga engagemang. Att alla ska kunna ha en rimlig arbetsbelastning och möjlighet att få livspusslet med arbete och fritid att gå ihop bör vara självklarheter.

Solidaritet och demokrati är väldigt viktiga frågor för mig och något som genomsyrar mitt fackliga arbete.

Jag är stolt över att få vara medlem och förtroendevald i Akademikerförbundet SSR som så tydligt står upp för de mänskliga rättigheterna.
 

Joel Christoffersson, nyval

Jag är statsvetare och arbetar som handläggare av allmänna val i Sundbybergs stad sedan februari. I dagsläget är jag ledamot i Stockholm Norras distriktsförening. Jag var fram till nyligen ordförande i Värmdös lokalförening samt ordförande i Stockholm Södras distriktsförening.

I lokalföreningen på Värmdö har jag varit delaktig i att ta fram ett samverkansavtal, utbildat chefer i samverkan och varit en aktiv del i att förbättra samverkan, både formellt och bidragit till en konstruktiv dialog mellan fack och arbetsgivare. Det senaste året har jag också varit delaktig i att påbörja ett försök med fyradagars arbetsvecka för socialsekreterare inom individ- och familjeomsorgen på Värmdö.

Det jag tar med mig är ett engagemang för arbetsmiljöfrågor och även ett intresse för vår omvärld. Jag bidrar ofta med nya perspektiv och kunskap om internationella frågor, EU-frågor och demokrati utöver de mer direkta fackliga frågorna.

Katarina Höglund, nyval

Jag är socionom och legitimerad Hälso- och Sjukvårdskurator. Jag arbetar som kurator inom akut beroendepsykiatri på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och systemsamordnare för SAMSA, ett samver- kanssystem.

Jag har varit aktiv som styrelsemedlem i Distriktsförening Göteborg i 6 års tid vilket är en ära och ett mycket roligt uppdrag där vi får möta både medlemmar och potentiella medlemmar. Att få delta på och vara ansiktet utåt på evenemang som West Pride och Frihamnsdagarna har utvecklat mig väldigt mycket. Till exempel höll jag tal på Göteborgs manifestation mot angiverilagen. Mötet med kollegor och medlemmar är det som driver mig.Jag vill driva regionanställda akademikers frågor kring karriärsutveckling, lön och så klart stärka kurato- rernas roll i sjukvården. Jag har ett stort driv, intresse och tror på fackets roll i samhället. I tider som dessa behövs facken mer än någonsin och jag vill fortsätta vara en av de som står upp för facket!

Carina Strömbäck, nyval

Jag arbetar som socionomkonsult, bor i Boden. Jag har varit ordförande i Bodens lokalförening under och är ordförande i Norrbottens distriktsförening från 2019. För mig är det viktigt att värna facklig verksamhet eftersom det ger varje anställd möjlighet att påverka arbetsvillkoren på sin arbetsplats. Oavsett om det handlar om arbetsmiljö, lön eller andra anställningsvillkor. Som anställd har jag varit oerhört tacksam att jag varit medlem i ett fack. Det har funnits ett par tillfällen då jag, som anställd, skulle varit helt chanslös mot arbetsgivaren om jag inte haft fackföreningen som stöd och hjälp

Jag har under mitt yrkesverksamma liv även varit egen företagare och t.o.m. då var facket viktig för mig både med stöd om att tänka på min egen arbetsmiljö men också hur jag värnar mig själv när jag tar uppdrag eller har haft anställda. Facket har varit viktig för mig när jag varit ordförande i föreningar som haft anställda. Det är en trygghet och ger stabilitet både för arbetsgivare och anställd när det fungerar som bäst.

Lina Svärd, nyval

Jag är 43 år och har både en Socionomexamen och Kandidatexamen i Arbetslivspedagogik. Som Saco ordförande i Malmö stad leder jag styrelsearbetet och samverkar med arbetsgivaren på en övergripande nivå i staden, det innebär att jag arbetar nära politiken vilket gett mig en god förståelse för hur samspelet mellan politik och verksamhet fungerar. Vårt arbetssätt bygger på att kompetensutveckla våra fackligt förtroendevalda och rusta dem med frågeställningar och förslag på förbättringar och på sätt bidra till förändring. Jag tror att med dessa erfarenheter och en inställning om att ständigt lära nytt skulle jag kunna bidra till arbetet i Förbundsstyrelsen på ett bra sätt.

Om jag väljs som ledamot i förbundsstyrelsen vill jag stå för att förbundet fortsätter att vara ett modigt förbund som vågar ta ställning i frågor som är viktiga för våra medlemmar. Arbetet med ett öppet de- mokratiskt Sverige behöver fortsätta och de demokratiska värdena värnas. Vi behöver fortsätta nå nya, organisera våra medlemmar och få fler att vilja vara förtroendevalda, det lokala fackliga engagemanget är ryggraden i förbundet.

Övriga nominerade till Förbundsstyrelsen:
Guitta Atallah Hajj
Helen Bjärtå
Niklas Edholm
Ebin Ephrem Elavathingal
My Eriksson
Stefan Haking
Evelina Lundström
Alexander Ramsing
Daniel Rander
Susanne Silverkraft
Tobias Shelin
Rebecca Wallander
Jessica Wankowicz
Eva Wenehult
 

Valberedningens förslag till:
Ordinarie revisorer

Helen Björesund, omval
Jan Johansson, omval

Revisorssuppleanter
Mikael Appelquist, omval
Beatrice Högå, omval

Auktoriserad revisor
Jens Karlsson, omval
Auktoriserad revisorssuppleant
Suzanne Messo, omval