Debatt: Stärk elevhälsan

I en debattartikel skriver Akademikerförbundet SSR, Sveriges Skolledare och Psykologförbundet: Skolkorridoren ska vara en plats för lärande och trygghet, inte ett väntrum för vården.

I direktiven till utredningen ”En förbättrad elevhälsa” presenteras en ny riktning för elevhälsan. Den föreslås omformas till mer av en vårdinstans och dess funktioner ska delas upp, exempelvis genom att specialpedagogerna flyttas till lärarkollegiet. Det hotar att fragmentera skolans elevhälsoarbete och lämna eleverna utan stöd.

Att slopa elevhälsans förebyggande uppdrag vore ett svek mot eleverna och mot de professioner som varje dag arbetar för att ge barn och unga den bästa möjliga starten i livet.

Om målet är att stärka elevhälsan föreslår vi i stället dessa tre insatser:

1. Ge rektorerna bättre förutsättningar och stärk Skolinspektionens möjligheter att rikta sanktioner mot huvudmän som systematiskt underbemannar elevhälsan. Inför en ”Lex Edico”, liknande vårdens Lex Maria, som kräver att skolhuvudmän rapporterar missförhållanden och ger Skolinspektionen möjlighet att agera på dessa rapporter.

2. Säkerställ en rimlig arbetsbelastning för elevhälsans professioner. Underfinansieringen av skolan gör att personal behöver sägas upp, vilket ger mindre tid för det viktiga förebyggande och hälsofrämjande arbetet.  

3. Förbättra samverkan mellan elevhälsan, primärvården och barn- och ungdomspsykiatrin (bup) för att ge elever och deras vårdnadshavare bättre tillgång till vård. Det är mycket effektivare än att primärvårdsresurser ska finnas både i skolan och på vårdcentralerna.

Läs hela debattartikeln i Dagens Samhälle.