"Anmälningsplikten hotar tilliten och strider mot vår yrkesetik"

Vad skulle anmälningsplikten – förslaget om att statligt anställda på sex myndigheter ska tvingas ange papperslösa – betyda? Tilliten mellan klienten och den anställde skulle äventyras, samarbetet mellan olika aktörer försämras – och säkerhetsrisker skulle uppstå. Det säger Niklas Eldholm som är förtroendevald inom Kriminalvården.

Niklas Eldholm är förtroendevald på heltid inom Kriminalvården, tidigare jobbade han som frivårdsinspektör. De som arbetar inom Kriminalvården har oftast inte direkt kontakt med papperslösa, men däremot finns det en överhängande risk för sidoinformation – att stöta på personer, till exempel anhöriga till klienter – som kan antas vara papperslösa. Och då ska hans kollegor anmäla, enligt lagförslaget.

Kan uppstå säkerhetsrisker

Han menar att anmälningsplikten – eller angiverilagen som den också kallas – skulle betyda en direkt säkerhetsrisk vid exempelvis hembesök.

– Om vi gör ett hembesök hos en person som har fotboja till exempel, och som har besök av en vän som inte har laglig rätt att vistas i landet, skulle det kunna uppstå hotfulla situationer om personen känner sig hotad av att vi har skyldighet att anmäla, förklarar Niklas Eldholm.

Äventyrar tilliten

– Anmälningsplikten hotar också den terapeutiska alliansen mellan mig och klienten – vad kommer de att våga berätta för mig? Vad händer om en klient ansöker om telefontillstånd för att ringa någon som kan antas sakna uppehållstillstånd – det kommer att uppstå dilemman.

En annan allvarlig konsekvens han ser är att samarbetet mellan Kriminalvården och andra aktörer, som vård, socialtjänst och frivilligorganisationer kan äventyras.

– Kriminalvården ska ta över unga mellan 15-18 år från Statens institutionsstyrelse, om socialtjänsten inte vågar säga saker till oss uppstår en konstig situation som inte gynnar klienten.

Niklas Eldholm menar att samarbetet med frivilligorganisationer som erbjuder platser vid samhällstjänst också kan komma att äventyras. I kyrkor och på andra platser vistas papperslösa och de aktörerna kanske inte vågar ta risken att samarbeta om Kriminalvården har en skyldighet att anmäla. 

Strider mot yrkesetiken och skadar förtroendet 

– De allra flesta har ingen lust att arbeta som gränspoliser, vi vill göra det vi anställts för. Anmälningsplikten strider mot vår yrkesetik och jag tror att många skulle uppleva stor oro om den infördes – både eftersom den strider mot vår yrkesetik, men också av en rädsla att begå tjänstefel.

På ett större, samhälleligt plan tror Niklas Eldholm att förtroendet för svenska myndigheter kan försämras med lagen. Han ser också en risk att de sex myndigheter som nu omfattas av förslaget bara är ett första steg – och att fler myndigheter kan komma att omfattas av lagen i framtiden.

Vad vill du uppmana de som vill vara med och stoppa anmälningsplikten att göra?

Nu handlar det om att påverka politikerna. Jag vill uppmana fler att engagera sig – prata med din fackliga representant om vad ni kan göra – för det här kommer att få allvarliga konsekvenser.

Tips på aktiviteter för att stoppa angiverilagen