
Det var en dyster vårbudget som regeringen presenterade. Vi har varit i en lågkonjunktur under lång tid och den ekonomiska återhämtning vi trodde skulle komma har stoppats. Hushållen är extremt försiktiga i sin konsumtion och har väldigt små marginaler. Till det kommer att vi har en rekordhög arbetslöshet och många av dem står långt ifrån arbetsmarknaden.
- Vad som behövs i det här läget är rejäla satsningar på arbetsmarknadspolitiken. Men regeringen skjuter bara till 60 miljoner kronor och de ska i huvudsak gå till kontroll av arbetssökande. Det räcker inte säger Heike Erkers, ordförande för Akademikerförbundet SSR.
2018, året före de stora neddragningarna av arbetsmarknadspolitiken hade vi en arbetslöshet på ungefär 6 procent. Då hade Arbetsförmedlingen ett förvaltningsanslag som var närmare en miljard högre än idag. Idag har vi har en arbetslöshet på över 9 procent. Att föra tillbaka 60 miljoner kronor på den budgeten som regeringen nu gör, innebär att 6,5 procent av neddragningen förs tillbaka.
- Detta är nålpengar i det konjunkturläge vi har nu. En ansvarsfull regering skulle, i detta läge, dessutom med stora orostecken i omvärlden, satsa på omfattande arbetsmarknadsinsatser där också Arbetsförmedlingens förvaltningsanslag höjdes för att matcha ambitionshöjningen, förklarar Heike Erkers.
- Regeringen ger mer pengar till kommunerna för ungdomars sommarjobb, en höjning av taket i a-kassan och pengar till olika utbildningsinsatser. Det är välkommet, men räcker inte på långa vägar, förklarar Ursula Berge, samhällspolitisk chef.
JO har kritiserat Arbetsförmedlingen för att väntetiderna för att få hjälp är orimligt långa och anställda i första linjen (personligt distansmöte) vittnar om att de är alldeles för få och att arbetssökande får vänta i timmar i telefon. Statskontoret har kritiserat regeringen för att inte ge Arbetsförmedlingen chansen att ge insatser till långtidsarbetslösa som de vet fungerar.
- Det är alldeles för få som hjälper dem som står längst ifrån arbetsmarknaden. Till det kommer att regeringen systematiskt satsar på lågintensiva, dyra och lågeffektiva matchningstjänster som utförs av privata entreprenörer. Det är dags att regeringen satsar, och det stort, på det vi vet fungerar, säger Heike Erkers.
– Att satsa på att alla människor kan komma i arbete och att säkra kompetensförsörjningen gagnar även hela välfärden, avslutar hon.